U trendu

Slatkiš koji deca u Srbiji obožavaju, u Americi je strogo zabranjen: Razlog je krajnje neočekivan

Popularna Kinder jaja, slatkiš je uz koji su odrastale generacije, a mnogima je ovo jaje od mlečne čokolade unutar kojeg se krije igračka nešto zaista posebno.

Kinder jaja zavoleli su mladi u mnogim zemljama otkako ih je Ferrero prvi put lansirao 1974. godine, no čini se da deca u Americi ne odrastaju uz ovaj popularni proizvod jer se on u Sjedinjenim Američkim Državama – ne prodaje.

Zašto je slatkiš zabranjen u SAD?

Zbog propisa koje je postavila američka Agencija za hranu i lekove (FDA), Kinder jaja su zabranjena u SAD, gde ih je takođe nelegalno uvoziti. Zašto? Zbog igračke koja se nalazi unutar Kinder jajeta, piše Index.

@lionfieldmusic

Did you know it? #lionfieldmusic #comedy #us #italian

♬ original sound – lionfield

FDA nalaže da nije dopuštena bilo kakva hrana s “ugrađenim nenutritivnim predmetom”, što se odnosi na plastičnu kapsulu s igračkom unutra Kinder Surprise jajeta, do koje možete doći tek nakon što pojedete čokoladu koja je okružuje.

Zanimljivo je da je američka carina 2011. godine zaplenila više od 60 hiljada Kinder jaja koja je neko pokušao ilegalno da uveze preko granice, a iako su u SAD zabranjena, mogu se pronaći u susednim državama, Kanadi i Meksiku.

Ali, SAD nisu jedina zemlja u kojoj je Kinder Surprise jaje zabranjeno – i južnoamerička država Čile takođe je zabranila Kinder Surprise i to 2016. godine.

Ipak, dobra je stvar što američka deca nisu u potpunosti lišena radosti koju Kinder čokolada sa sobom donosi. Naime, 2018. godine Ferrero je u SAD lansirao Kinder Joy, proizvod sličan Kinder Surprise jajetu, no najvažnije od svega je što se u njemu igračka ne nalazi unutar čokolade.

Kinder Joy ima ambalažu u obliku jajeta, a dok se u jednoj polovini jajeta nalazi čokoladni namaz i vafl kuglice, igračka se nalazi u drugoj polovini jajeta, odvojena od jestivog dela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.