U trendu

Slavno krzno

Lovci dobro poznaju bizamskog pacova, jer su ga sigurno viđali pokraj reke, kanala ili bare, gde ima vodenog rastinja. Tu obitava ovaj glodar cenjenog krzna čija su glavna hrana korenje i stabljike vodenog bilja, ali u vreme oskudice i ribice, školjke, puževi, ikra, ptičja jaja i mladunčad sitne divljači. Od plašljivog stanovnika močvare i biljoždera začas se stvori razbojnik neutoljive gladi.

Za bizamskog pacova može se reći da mu slava pripada tek posle smrti. Njegovo kvalitetno krzno odavno je na ceni u Severnoj Americi, njegovoj postojbini, odakle je prenet u Evropu. Lovi se na razne načine, a neki lovci tokom godine kraj ribnjaka i kanala odstrele, uhvate u zamke ili na drugi način ubiju i po nekoliko stotina ovih životinjica. Neprijatan posao pripremanja kožica i te kako se isplati.

Ljudi koji održavaju nasipe ne vole bizamskog pacova. Kopajući po nekoliko metara dugačke hodnike, bizamski pacovi oštećuju nasipe. Međutim, zaštitnici prirode kažu da su štete neznatne.

Bizamski pacov je član velike porodice glodara, rođak miševa i pacova, ali i dabrova, na koje, po načinu i mestu života, najviše i podseća. Ova životinjica gradi svoje sklonište pokraj vode kopajući kanale dugačke od tri do šest metara i široke od deset do 15 centimetara. Stanište pri kraju hodnika ima gnezdo načinjeno od trave, grančica, lišća i blata. Otvori kanala koji vode do gnezda obavezno su pod vodom; kroz njih izlazi i ulazi u šetnji od izvora hrane do mirnog mesta gde će je nesmetano pojesti.

Kud god da krene, mora da roni i pliva. Ne prespava zimu i ne gomila hranu, pa zato stalno mora da se kreće i traži je. Pored uobičajene hrane, rado jede i kukuruz, detelinu, voće, povrće ili repu. Širi se veoma brzo, putujući kao dobar plivač vodenim tokovima. Najviše ga cene zbog krzna. Dlaka mu je na leđima tamnosmeđa, sa strane crvenkastosmeđa, a po trbuhu sivosmeđa. Boja krzna menja se prema okolini i tamnija je kod onih koji žive u severnijim predelima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.