U trendu

Slavuj iz Virdžinije

U vrtovima na istoku Severne Amerike često se može videti nemirna crvenkasta ptičica po imenu kardinal. Ime je dobila zbog jarkocrvenog perja mužjaka, čija boja podseća na odoru visokog sveštenika Katoličke crkve. Osim po boji perja, ove ptice pevačice kristalno čistog glasa, zbog kojeg ih nazivaju i slavujima iz Virdžinije, prepoznaju se i po dugom repu, snažnom kupastom kljunu i ćubi na vrhu glave.
Kardinali žive u paru. Mužjak i ženka provedu zajedno celu sezonu, a ponekad ostanu nerazdvojni do kraja života. Kada ugledate jarkocrvenog mužjaka, dobro osmotrite okolinu, jer je u blizini sigurno i ženka, koju ćete prepoznati po tamnijem, braonkastom perju. Ove ptičice, teške jedva pedesetak grama, kriju se na ivicama šuma, a često se mogu videti i u baštama, gustim živicama, šiblju i žbunju. Hrane se zrnevljem, voćem i insektima, a ne odbijaju ni hranu koju im ostavljaju ljudi. Najviše vole semenke suncokreta i zrna kukuruza, a u ljubavni ritual para ovih ptica, pored jutarnjeg i večernjeg natpevavanja i šepurenja mužjaka, obavezno ulazi i uzajamno hranjenje.
Gnezdo od grančica ptica svija sama, trudeći se da ga što bolje sakrije u gustom žbunju. Ova miroljubiva ptičica postaje agresivna jedino u vreme ležanja na jajima, braneći svoju teritoriju od uljeza i grabljivaca. Kada oseti opasnost, prvo će se oglasiti pozivom na uzbunu, a zatim pokušati da uplaši nezvanog gosta šireći krila i jureći prema njemu, ali ga neće napasti. Odrasle ptice su u opasnosti od mačaka, pasa, sova i veverica, dok su jaja i ptići česta poslastica zmija.
O podmlatku se brinu oba roditelja, koji čiste gnezdo i donose mladuncima hranu. Na jelovniku krilatih mališana nalaze se samo insekti. Ptići počinju da izlaze iz gnezda već posle desetak dana, ali od roditeljske brige zavise još dva meseca. Tada odlaze ili ih majka otera kako bi mogla da donese na svet još jednu grupu mladunaca. Mladi kardinali udružuju se u „omladinska“ jata s ostalim rođacima ispiljenim istog proleća.
I mlade i starije ptice provode zimu okupljajući se u jata, da bi u proleće svaki par otišao na svoju stranu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar