Slučajno nastao

U moderno doba ima raznovrsnih sapuna; mogu biti jednobojni ili šareni, sa raznim dodacima za posebne i osetljive tipove kože. Sapun se koristi za održavanje lične higijene, svakodnevno i u svim domaćinstvima širom sveta. On je savršen pronalazak i poznat je ljudima u svim zemljama naše planete. Danas može da posluži i kao ukras, ali i kao vrlo lep poklon.
Ova jako korisna stvarčica postoji više hiljada godina. Prema nekim podacima, preteča sapuna nastala je u Mesopotamiji oko 3.000 godina pre naše ere. Pretpostavlja se da je tadašnji sapun stvoren sasvim slučajno – kuvanjem hrane na otvorenoj vatri, kada se masnoća, padajući na ćumur, mešala sa kalijumovim karbonatom i stvarala poseban krem. Mesopotamci su otkrili da takva smesa može da bude veoma efikasna za pranje tkanina, ali i za održavanje lične higijene, pa su vrlo brzo počeli da je koriste u te svrhe.
Feničani su oko 600 godina pre naše ere koristili mast za pranje napravljenu na gotovo isti način. Ta mast čuvana je u životinjskim kožama ili u specijalnim tkaninama. Tadašnji sapun nije imao oblik današnjeg, već je dobijena smesa lomljena, a zatim su se ti parčići koristili za pranje. Starim Rimljanima tajnu korišćenja sapuna otkrili su Gali. Oni su koristili posebnu mast napravljenu od bukovog pepela i kozjeg loja. Upotrebljavali su je ne samo kao sapun za pranje i za održavanje lične higijene već i kao boju za kosu.
Sapun je počeo masovno da se koristi u srednjem veku, što je začuđujuće, s obzirom na to da ljudi tog vremena nisu baš bili skloni održavanju čistoće. Prvi zvanični patent za ovaj proizvod prijavljen je tek u 17. veku i od tada je, zahvaljujući razvoju tehnologije, ovaj izum usavršavan. Tokom vekova sapun je menjao svoj prvobitni oblik – od glomaznih i nepravilnih komada odlomljenih od cele mase, pa sve do lepo oblikovanih, okruglih, elipsastih ili četvrtastih proizvoda. S vremenom su dodavane i nove supstance koje su uticale na boju, miris i izgled sapuna. Tako se u moderno doba ovaj stari izum koristi sve više za negu lica i tela, a sve manje za pranje veša, za šta danas postoje sasvim drugi proizvodi. Koja je vaša omiljena aroma sapuna?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.