U trendu

Smaragdne suze

Kažu da se Kolumbija prepoznaje po raštrkanim krdima goveda i po prostranim pašnjacima, kojih ima svuda, pa čak i po praznim placevima pojedinih delova grada. Smeštena u centru istočnih Kordiljera, na nadmorskoj visini od 2.640 metara, ujednačene temperature, koja cele godine iznosi oko 15 stepeni, Bogota impresionira kolonijalnom arhitekturom u koju se skladno uklapaju moderne građevine duž širokih avenija.

Bogotu je osnovao španski konkistador Gonsalo Himenes de Kesada, i to 6. avgusta 1538. godine. Ona odiše prijatnom mešavinom starog i novog, starosedelaca i doseljenika sa svih kontinenata, danonoćnom vrevom neumornih trgovaca i kupaca, živim saobraćajem i radoznalim turistima u potrazi za raznim uzbuđenjima. Posle Brazila, Kolumbija je najveći izvoznik kafe, ali i jedina zemlja Južne Amerike koja izlazi na dva okeana, a to su Atlantski i Tihi.

Prve ljudske zajednice na tom području pojavile su se pre oko 14.000 godina, ali su poseban pečat ostavila indijanska plemena pretkolumbijskog perioda – Tajroni, Muiski, Kimbaja i Tumako, čuveni po proizvodnji keramike i predmeta od zlata. Pored dekorativnog značaja, zlatarstvo je za narode koji su živeli na tom prostoru imalo i veliki magijsko-religiozni značaj. U muzeju zlata u Bogoti izloženo je preko 25.000 predmeta iz pretkolumbijskog perioda, tako da se nakon njegovog razgledanja zlato čini kao nešto najobičnije čega ima svuda.

Kolumbija je najveći svetski proizvođač prvoklasnih smaragda, a glavna nalazišta su Muso, Koskues i Ćivor. O tome kako su nastali postoji legenda. Ona kaže da je u predelu Muso živeo par koji nije stario. Međutim, jednog dana devojka Fura se zaljubila u stranca, zbog čega je njen mladić Tena izvršio samoubistvo. Fura je zbog toga toliko gorko plakala da su bogovi, potreseni njenom tugom, odlučili da joj oproste greh. No kako ni sami nisu mogli da vrate Tenu iz mrtvih, udesili su da se Furine suze u dodiru sa svetlošću zalede i pretvore u čudesno lep kamen zelene boje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.