Smešni a važeći zakoni: Nemci kažnjavaju ako ostanete bez goriva, Švajcarci ako prekasno puštate vodu u toaletu

U svakoj zemlji možete naći neobične, arhaične, smešne zakone sa apsurdnim ograničenjima i propisima kojih se malo ko ili niko ne pridržava, ali su i danas na snazi kao zaboravljeni relikti nekih drugih vremena. Grupa entuzijasta sa američkog Univerziteta Olivet nedaleko od Čikaga nedavno je sakupila i objavila stotinak ovakvih uvrnutih, zbunjujućih i čudnih, a još važećih zakona. Nama su možda smešni, ali Amerikancima možda i nisu, naročito ako se neko zainati i ispiše im kaznu zbog brka ili zato što im je pivo draže od mleka. Evo nekih od najzanimljiviji.

Ako dopustite svom magarcu da spava u kadi, prijatelji će vas smatrati šašavim. Učinite li to u američkoj saveznoj državi Arizoni, prekršili ste zakon.

U Arkansasu je na snazi zakon prema kom ne smete pače da obojite u plavo i prodate ga ukoliko ih najmanje pola tuceta ne obojite u plavo i ne prodajete odjednom.

Zakon Aljaske zabranjuje posmatranje losa iz aviona, izbacivanje losa iz aviona, a istima je zabranjeno parenje na ulici. Vredi i danas.

Brkovi su protivzakoniti u Indijani ako njihov vlasnik ima tendenciju ljubljenja drugih osoba. U Viskonsinu je zakonski zabranjeno ne piti mleko, a u Luisijani će vas kazniti sa 500 dolara ako nekome kućnom dostavom naručite picu bez njegovog znanja.

Englezi se mogu pohvaliti dugovečnim zakonima – neki datiraju iz 14. veka. Prema jednom iz 1322. svaki nasukani kit, kao i jesetra na obali pripada monarhu. Držeći se strogo toga, ribar Robert Dejvis je 2004. jesetru tešku 40 kilograma, ulovljenu na obalama Velsa, prvo ponudio Elizabeti II, na šao mu se ova kraljevsk zahvalila i odgovorila da sa ribom radi što mu drago. Nakon toga policija je Dejvisu pokucala na vrata i napisala mu drakonsku novčanu kaznu jer je ribar prekršio drugi zakon o zabrani lova na jesetre s obzirom na to da je reč o zaštićenoj vrsti.

Neki današnji zakoni u drugim zemljama nama su neobični i egzotični, a njima logični. U australijskoj saveznoj državi Viktoriji nelegalno je menjati sijalicu ukoliko niste licencirani električar. U Engleskoj je protivzakonito umreti u domu parlamenta, što vredi i za Gornji, i za Donji dom.

Svaku petu pesmu izvedenu na kanadskom radiju moraju pevati domaći izvođači, čime se štiti domaća muzika. U Japanu, domovini sumo rvača, 2009. je donesen zakon o maksimalnom obimu struka, što znači da ga muškarci stariji od 40 godina ne smeju imati većeg od 78, a žene ne veći od 89 centimetara. U suprotnom moraju na dijetu, ukoliko žele da im zdravstveno priznaje troškove lečenja. U toj zemlji zakon zabranjuje davanje otkaza zaposlenom zbog dremuckanja na radnom mestu jer se u njihovoj kulturi neguje kult rada, što uključuje beskonačno radno vreme, pa se povremeno kunjanje na poslu smatra kreativnim pauzama. Uslov je da dremuckate sedeći, nikako ispruženi ili prebačeni preko radnog stola.

U Nemačkoj je protivzakonito ostati bez goriva na autoputu. Ako vam se to ipak dogodi, automobil morate parkirati na pomoćnu traku i uključiti sirenu, a kazna za nemar iznosi 80 evra. U Alabami je nezakonito voziti sa povezom na očima. Protivzakonito je u Čikagu jesti za vreme požara – ako se restoran zapali, ne smite dovršiti odrezak, ma kako bio ukusan i skup.

U Arizoni zbog seče zaštićenih kaktusa saguaro možete dobiti do 25 godina zatvora. Na Floridi je zabranjeno puštanje vetrova u javnim prostorima četvrtkom posle 18 sati. U 17.59 još može. U ostalim danima dopušteno je. Zašto samo četvrtkom, ne zna se. Švajcarski zakon brani puštanje vode u toaletu posle 22 sata jer njihova vlada to smatra zagađenjem okoline bukom. Udata žena u La Pazu, Bolivija, ne sme na javnom mestu popiti više od jedne čaše vina, dok prema zakonu Floride udata žena sme roniti samo nedeljom.

U Juti je brak među krvnim srodstvom zabranjen samo ako su mlada i mladoženja mlađi od 65 godina. U Vermontu žene ne smeju nositi veštačke zube bez muževog dopuštenja, a prema saveznom zakonu, u javnosti se smeju pojavljivati u toplesu, ali samo ako su im bradavice pokrivene.

Od 1992. u Singapuru je protivzakonito žvakanje kauguma, a odbacivanje žvake i pljuvanje na javnom mestu i šaranje grafitima kažnjava se bičevanjem. Na italijanskom Kapriju zabranjeno je nošenje bučne šljapkave obuće, a u Eboliju se celivanje za vreme vožnje kažnjava sa 415 evra kazne.

U Melburnu muškarcima je zabranjeno nošenje haljina bez naramenica. Na Barbadosu je zabranjeno nošenje odeće sa smb uzorkom, od čega su izuzete snage za borbu protiv narkomafije. Zakon Alabame muškarcima brani nošenje lažnih brkova u crkvi jer izazivaju smeh, pa je 2013. na portalu alabama.com pokrenuta peticija za njegovo ukidanje sa obrazloženjem da ‘Bog nije protiv smeha’. Uprkos tomu, zakon je ostao neumoljiv.

Provera veroispovesti nije uslov za zapošljavanje u javnim službama’ u saveznoj državi Teksas, niti će se osobi zabraniti obavljanje javnih dužnosti na temelju verskih uvjerenja, sve dok ista ‘priznaje postojanje Vrhovnog Bića’, stoji u zakonu donesenom 2014. za vreme izbora članova Gradskog veća Ostina. Proglašen je protivustavnim, ali još nije brisan.

‘Virginia is for Lovers’ (Virdžinija je za zaljubljene) popularni je turistički slogan ove američke savezne države, ali je u njoj zabranjen seks pre braka, a i jedna je od sve ređih saveznih država u SAD-u koja nije ozakonila istopolne brakove.

Iran zakonski dopušta seksualni odnos sa domaćim životinjama, ali strogo ga brani s divljim, dok je u Engleskoj zabranjeno parenje kućnih ljubimaca sa svim kućnim ljubimcima s kraljevskog dvora. Zakon u Indijani brani lov ribe golim rukama, kalifornijski zabranjuje jesti žabe uginule za vreme njihovog takmičenja u skoku, a na Floridi je zabranjeno parkiranje slonova na javnim parkiralištima.

I tako unedogled. Ali nije sve sasvim ludo kako se na prvi pogled čini, pa se vratimo na priču o magarcu u kadi za logično objašnjenje tog neobičnog zakona iz 1924. godine. Naime jedan farmer blizu mesta Kingman u Arizoni navikao je svog magarca da spava u staroj kadi, a kada je pukla brana, magarac je u kadi otplovio u nepoznato. Spasioci i meštani potrošili su puno dragocenog vremena i snage da ga pronađu i spase, pa su se osećali toliko namagarčeni da su nakon toga inicirali ono čemu se danas smejemo, prenosi Tportal.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.