Smrtonosna voda života

Neki od najboljih škotskih viskija peku se na ostrvu Ilaj. Upravo na tom mestu odlučili su da ponovo ožive praksu proizvodnje najgromovitije vode života sa 92 procenta alkohola.

Viski se po pravilu destilira dva puta i ima postotak alkohola između 40 i 63,2 procenta. Prema prastarom receptu iz 17. veka, postojao je i viski koji se destilirao četiri puta, a u destileriji osnovanoj 1881. godine nedavno su aktivirali prastari recept i ponudili novo ubistveno piće. U davna vremena, kada se takav viski redovno pekao, putopisac Martin Martin je još 1692. boraveći na ovom ostrvu zabeležio da je on toliko jak da utiče na sve delove tela i sve udove. Napisao je tada: „Dve kašičice ovog jakog pića su više nego dosta. Ako čovek popije više od toga, zastaje mu dah i život mu postaje ugrožen.“ Direktor destilerije, koji je iz šale predložio glavnom destileru ponovnu proizvodnju ove gromovače, kaže da je probao više od dve kašičice i da mu je zaista zastao dah.

Ograničena proizvodnja od 5.000 boca ovog viskija može se naručiti od proizvođača po ceni od 590 evra za sanduk od 12 flaša. Paket će stići tek posle deset godina, kada istekne vreme da viski sazri. U međuvremenu, kupci mogu da prate šta se dešava s njihovim pićem preko web kamera postavljenih u destileriji.

Izgleda da ovom viskiju posle par čašica ni ime ne možete da izgovorite. A ime mu je Bruichladdich usquebaugh baul. Zovu ga još i smrtonosna voda života.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.