Smrtonosni poljubac

Ljubavni par bogomoljki slavi svoju svadbu, a ženka dominira kako pojavom, tako i načinom uživanja. Majušni, suvonjavi mužjak, upola manji od svoje neveste, kao da predoseća da kraj ljubavnog čina neće biti tako srećan kao početak. Ljubav možda nigde tako brzo ne dođe i ne prođe kao među ovim čudnim insektima. Njihov kratkotrajni medeni mesec završava se kobno po mužjaka. Odmah posle ljubavnog čina, nevesta zgrabi mladoženju snažnim kandžama, otrgne mu glavu i spokojno ga proždere.

Ovaj insekt veoma vešto i hladnokrvno ubija druge insekte i njihove gusenice. Napada čak i manje ptice, poljske miševe i druge mnogo veće i snažnije životinje. Bogomoljka sve to može zahvaljujući prednjim snažno razvijenim nogama, konstruisanim tako da može privući neopreznu žrtvu u stravičan zagrljaj iz kojeg nema izlaza. Oštrim bodljama na prednjim nogama ona steže plen i nazubljenim kleštima secka ga na komade. Odmah zatim stupa u dejstvo snažan usni aparat, kojim ga rastrže i proždire.

Kada se hrani, ovo čudovište potpuno miruje. Ukoči se na nekoj grančici ili travki sa uzdignutom glavom i grudima, a prednje noge ispruži uvis, kao da se moli, pa je tako i dobila ime bogomoljka. Tako nepokretna, bogomoljka vara svoje žrtve. Teško je zapaziti bogomoljku jer poseduje neverovatnu moć kamufliranja i savršeno se prilagođava okolini. Kada ogladni, a dovoljno je da joj se približi leptir ili druga životinja, ona naglo trgne prednje noge i grabi plen. Iz njene smrtonosne klopke ne može se izvući ni hitri stršljen.

Na svetu živi oko hiljadu i po vrsta bogomoljki. Najveći broj ih je u tropskim predelima. Međutim, ima ih po čitavoj Evropi, gde najčešće biraju topla i sunčana staništa sa bujnom vegetacijom. Najmilija hrana bogomoljki su skakavci i razni insekti tvrdokrilci. Toliko je proždrljiva da ni kada je zauzeta leženjem jaja ne propušta priliku da ugrabi nekog insekta za slastan zalogaj. Za jedan dan može da pojede tri skakavca, jednog pauka i jednog mužjaka bogomoljku!

Bogomoljka ima krila, ali je slab letač, pa se uglavnom vere po grmlju ili travama. Posle onog monstruoznog sparivanja, ženka bogomoljke polaže jaja u grupice, najčešće na biljnu stabljiku, grančicu ili kamen. Oblaže ih lepljivim penušavim sekretom koji se stvrdnjava na vazduhu i kao sunđer štiti od spoljnih uticaja. Time bogomoljka završava svoju ulogu majke. Iz jaja se legu larve, rastu, nekoliko puta se presvlače i ostavljaju svoju tesnu košuljicu. Razvoj im je veoma sličan zelenim skakavcima ili popcima. Na kraju im izrastu i krila. Ciklus krvožednog insekta se nastavlja. Mlade bogomoljke, tek što su izašle iz jaja, imaju dosta neprijatelja, ali najslađi su zalogaj mravima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.