SMS prevare i kako se zaštititi

Ukoliko ste dobijali SMS poruke sumnjivih sadržaja i ponašali se u skladu sa zahtevima iz istih, sigurno ste iskusili drastično uvećanje mesečnog računa, odnosno, smanjenje iznosa „kredita“. Naime, pojedini građani dobili su poruke sa nepoznatih brojeva da se hitno jave ili su mahinalno pozvali broj sa kog im je stiglo da imaju propušten poziv.

Kako postupiti ukoliko je smatrate da ste oštećeni? Korisnik mobilnih usluga prvo treba da se obrati svom operatoru i može da traži reklamaciju računa. Rok za odgovor bilo kog trgovca, pa tako i operatora, jeste osam dana od prijema reklamacije, prenose beogradski mediji.

„Ako korisnik nije zadovoljan odgovorom, za ostvarenje svojih prava može da se obrati savetovalištima za zaštitu potrošača, a krajnja instanca za rešavanje potrošačkih prigovora uvek ostaje sud. U postupku pred sudom u potrošačkom sporu, u smislu zakona kojim se uređuje parnični postupak, ne plaća se sudska taksa za tužbu ako vrednost predmeta spora ne prelazi iznos od 500.000“,  objašnjavaju u tržišnoj inspekciji Ministarstva trgovine.

Neke od sms prevara, na koje možda možete da „nasednete“ jesu da vam sa nepoznatog broja (to su uglavnom poruke iz inostranstva) stigne poruka da hitno nazovete nekoga, da učestvujete u nagradnim igrama, da instalirate neku od aplikacija na svoj mobilni telefon…

Ukoliko potrošačima stižu poruke u kojima im se nude usluge, i pošto su zatražili da se s tim prestane, mogu da se obrate i tržišnoj inspekciji.

– Ukoliko ima osnova, tržišna inspekcija pokreće postupak inspekcijskog nadzora po službenoj dužnosti. Takođe, ovakva ponašanja su i prekršajno sankcionisana. Propisane novčane kazne su od 300.000 do 2.000.000 dinara za pravna lica – kažu u Ministarstvu trgovine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.