U trendu

Snimljena erupcija supermasivne crne rupe: 16 puta veća od Meseca (video)

Novo istraživanje Zemlji najbliže supermasivne crne rupe otkrilo je da ovaj svemirski fenomen emituje radio-mehuriće koji se protežu kroz ogromna prostranstva svemira dok se crna rupa hrani gasom.

U članku objavljenom u časopisu „Nejčer astronomi“ dr Benjamin Mekinli sa Univerziteta „Kurtin“ Međunarodnog centra za istraživanje radio-astronomije, koji je vodio studiju, rekao je da ova „najsveobuhvatnija“ slika do sada pokazuje prave razmere poremećaja u svemiru izazvanih „hranjenjem“ supermasivne crne rupe.

Mekinlijevo istraživanje daje najbolje slike trenutno najbliže susedne radio-galaksije, „Kentaura A“, zvezdanog sistema udaljenog 12 miliona svetlosnih godina od Zemlje sa crnom rupom u centru.

Slike snimljene teleskopom „Marčison Vajdefild arej“ u australijskoj zabiti pokazuju radio-mehuriće koji nastaju kada se crne rupe hrane gasom koji pada, a izbacuju materijal brzinom približnoj brzini svetlosti.

Čini se da su ovi radio-mehurići – ili „režnjevi“, kako su poznati radio-astronomima – 48 puta veći od same galaksije domaćina i trenutno se prostiru otprilike dužinom 16 Zemljinih satelita (Meseca) postavljenih jedan pored drugog.

Režnjevi formiraju „disk oko crne rupe, a kako se materija rasipa približavajući se crnoj rupi, snažni mlazovi se formiraju sa obe strane diska, izbacujući većinu materijala ponovo u svemir, na udaljenosti verovatno većoj od milion svetlosnih godina“, naveo je Mekinli.

On je tvrdio da ovo istraživanje prevazilazi ograničenja postojećih studija.

„Prethodna radio-snimanja nisu mogla da podnesu ekstremnu svetlost mlaznjaka, a detalji veće oblasti koja okružuje galaksiju bili su izobličeni, ali naša nova slika prevazilazi ova ograničenja“, primetio je naučnik.
Astronom je rekao da je studija samo početak, a kolege naučnici žele da razviju potpunije razumevanje načina na koji se crne rupe hrane i njihovog uticaja na okolinu, prenosi RT.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar