U trendu

Snimljeni misteriozni zvuci u svemiru: Sudar zvezda ili poruke daleke civilizacije?

Astronomi su nedavno snimili niz misterioznih signala koji su došli iz naše galaksije, piše britanski „Metro“.

Oni su, kako se navodi, zapravo snimili osam kraćih zvučnih signala u trajanju od jedne milisekunde. Snimio ih je kanadski teleskop CHIME u Britanskoj Kolumbiji.

Stručnjaci još nisu uspeli da otkriju poreklo tih signala, ali su dodali da ni ne mogu da odbace mogućnost da oni dolaze iz neke „vanzemaljske civilizacije negde u dubokom svemiru“.

Kanadski astronomi navode jednu teoriju po kojoj je moguće da su ovi sigali zapravo sporedni efekat neutronskih zvezda koje se sudaraju sa crnim rupama, prenosi B92.

Stručnjaci objašnjavaju da te signale proizvode takozvani magnetari – neutrosnke zvezde koje imaju neverovatno jako magnetno polje.

Međutim, ta teza je dovedena u pitanje proteklog meseca kada je jedan signal pripisan „spiralnoj galaksiji udaljenoj 7,9 milijardi svetlosnih godina koja podseća na naš Mlečni put“.

Astronomi su zaključili da svaka galaksija, poput naše, može da stvori ovakve signale.

1 komentar
  1. Srbobranac pilot

    Odmah da naglasim da nisam neki strucnjak za astronomiju ali koliko znam(mozda i to gresim)crne rupe gutaju,prozdiru sve sto im se priblisi a sad citam da se zvezde sudaraju sa crnim rupama?

Napišite komentar