U trendu

Sobne dekoracije

Begonija je omiljena i nadaleko poznata cvetna vrsta. Naročito su cenjene one sa sitnim nežnoružičastim cvetovima. Međutim, kako sprečiti da otvoreni cvetovi ne otpadnu već posle nekoliko dana? Odgovor na ovo pitanje glasi: najbolje je biljku što manje „gnjaviti“. Ako joj položaj ne prija, pokazaće negodovanje čak i na najmanju promenu. I zaista, ako begoniju pomerate iz nekog razloga – pazite da je vratite u prvobitno stanje, dakle, tamo gde ste je zatekli pre pomeranja.
Zalivanje hladnom vodom iz vodovoda takođe doprinosi otpadanju cvetova. Zato begoniju treba zalivati umereno zagrejanom vodom. Zaliva se direktno na zemlju ili preko posudice. Ako posle izvesnog vremena biljka ne potroši vodu, posudicu treba ukloniti. Biljci kao što je begonija, koja uvek iznova cveta, treba jedanput nedeljno dodati đubrivo za cveće. Podnosi dosta svetla, ali je već u proleće treba zaštititi od jarkog sunca. Presađuje se posle cvetanja.
Ako volite cveće, a nemate terasu, možete se odlučiti za neobično lepu sobnu biljku. Sobni zvončić donosi mnogo radosti u gotovo svim okolnostima. Dobro cveta na istočnom prozoru, ali procvetaće i na severnom. Kada je u cvetu, treba ga zaštititi od najjačeg sunca. Pri kupovini pazite da sobni zvončić ne bude previše rascvetao. Bolje je kupiti biljku s nekoliko otvorenih cvetova i brojnim pupoljcima, jer se u njoj mnogo duže uživa.
Ukoliko želite da vam biljka stalno cveta, jedanput nedeljno je morate prihranjivati đubrivom za cveće. U vreme cvetanja redovno uklanjajte precvetale cvetove, jer će biljka inače stvarati seme i nepotrebno se iscrpljivati. Posle cvetanja dugi izbojci se mogu oštro prekratiti, čak do ruba saksije. U toku zime biljku treba držati u prostoriji gde ne može doći do smrzavanja i koja se, naravno, ne greje. Takođe, zimi joj ne treba previše ni vode ni đubriva.
U rano proleće zvončić valja presaditi u svežu zemlju za cveće. Tada se može i razmnožavati reznicama. Mladi izbojci stvoriće u vodi dovoljan broj korenčića. Može se uzgajiti i kao viseća biljka, a pored sorti s belim cvetovima, postoje i one s plavim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.