U trendu

Šok za telo – evo šta se dešava sa telom ako svakodnevno jedete mandarinu

Sezona mandarina je počela, preporučljivo je da se često jede ovo voće, jer je bogato vitaminom C, štiti naš imunitet u sezoni prehlada i pomaže nam u održavanju vitke linije.

Konzumiranje citrusnog voća ima mnoge zdravstvene prednosti, ali mandarine bi mogle da nadmaše i pomorandže. U svakom slučaju, uvek je dobra ideja da u svakodnevnu ishranu dodate više voća i povrća.

Pune su antioksidanata

Pogledajte nutritivnu vrednost mandarina i videćete moćnu energiju punu vitamina. Ove male pomorandže imaju preko četvrtine preporučene doze vitamina C po šoljici. Takođe imaju antioksidante kao što su beta-karoten, lutein i zeaksantin. Ovi karotenoidi pomažu u održavanju zdravih očiju i kože, prenosi hayat.ba.

Pomažu u regulaciji telesne težine

Mandarine su pune vlakana. Vlakna nam omogućavaju da se osećamo sitim duže i održavaju naš sistem za varenje u pokretu.

Održavaju zdravlje kostiju

Magnezijum, kalcijum i fosfor koji se nalaze u mandarinama doprinose zdravlju kostiju. Ako pojedete punu šolju, dobijate 3% porcije ova tri minerala.

Održavaju krvni pritisak

Redovna konzumacija mandarina može pomoći u kontroli krvnog pritiska. Vlakna, kalijum i antioksidansi u voću održavaju nesmetan protok krvi i održavaju nizak krvni pritisak.

Promovišu dobar holesterol

Vrsta vlakana u mandarinama i pektin sprečavaju da se loš holesterol apsorbuje u crevima. Na taj način, dobar holesterol koji jedete ima više šanse da zablista.

Jačaju imunitet

Mandarine imaju hranljive materije koje pomažu zarastanju rana i sprečavaju prehladu. Njihovo jedenje takođe može pomoći varenju i vašem nervnom sistemu, smanjujući povraćanje i grčeve u mišićima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar