U trendu

Šokantna otkrića u Pompeji: „Moraćemo da menjamo knjige“ (foto)

Još jedno u nizu novih otkrića na Pompeji možda promene brojne knjige o ovom nalazištu.

Arheolozi su pronašli šest novih kostura žena i dece koji su tražili sklonište u maloj sobi. Međutim, čini se da su ili zdrobljeni kada je krov pao ili su izgoreli. Na službenoj stranici arheološkog iskopišta piše da su pljačkaši grobova, kada su nakon erupcije tražili blago, telima promenili položaje.

Kuća u kojoj su ih pronašli povezana je s ranijim otkrićima prošlog nedelje – od predivnih murala pa do natpisa koji bi mogao dokazati kada se erupcija vulkana tačno dogodila.

Prema sadašnjim informacijama, kobna erupcija vulkana Vezuv dogodila se 24. avgusta 79. godine, kako je pisao Plinije Mlađi u svom pismu Tacitu. U pismu je opisao katastrofu u kojoj je poginuo njegov stric Plinije Stariji, a on je svemu svedočio dok je bežao brodom. To pismo su naučnici smatrali relevantnim za utvrđivanje tačnog datuma erupcije.

Međutim, arheolozi su pronašli natpis na kući koji bi mogao pokazati da se erupcija dogodila zapravo dva meseca kasnije – 24. oktobra.

Kuća u kojoj su pronašli natpis se, u trenutku erupcije, obnavljala, a ono što je napisano je verovatno bilo prekriveno malterom.

Naučnici tvrde da su pronašli i brojne plodove pretvorene u krečnjak koji su karakteristični više za jesen nego leto – orašaste plodove, smokve i nar. Ističu i da su ostaci odeće na nekim žrtvama takođe pokazali da se radi o jesenjem godišnjem dobu.

– Čini se da ćemo morati da prepravimo datume u svim knjigama o Pompeji – rekao je Masimo Osana, direktor arheološkog iskopišta u Pompeji za Dejli Mejl.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.