U trendu

Šokantno otkriće naučnika: Sunčeve „super baklje“ mogu da unište komunikacije na Zemlji (video)

Destruktivne super baklje sa Sunca prete da ozbiljno pogode Zemljinu galaksije u sledećih 100 godina, objavili su astronomi ovo šokantno otkriće.

Super baklje su džinovske eksplozije nabijenih čestica, solarne energije i kosmičke radijacije sa površine naše zvezde. Takve baklje imaju potencijal da izbrišu čitavu satelitsku mrežu, prekinu komunikacije i ometu električnu mrežu širom globusa. Ovakve super baklje su veoma retke, događaju se svega svakih nekoliko hiljada godina. Međutim, tim američkih astronoma je sada objavio da će naše Sunce izbaciti ove baklje pre kraja sledećeg stoleća.

Donedavno su astronomi verovali da super baklje proizvode samo mlade i aktivne zvezde, preneo je britanski “Ekspres”. Istraživači Univerziteta Kolorado Boulder sada strahuju da i starije i “tiše” zvezde poput naše mogu proizvesti takve eksplozije.

– Ovo šokantno otkriće je poziv na buđenje svima na planeti – rekao je jedan istraživač.

Astronom Juta Notsu, vođa studije o opasnostima super baklji, predstaviće ovo otkriće na 234. sastanku Američkog astronomskog udruženja u Sent Luisu u Misuriju, koji se održava od 9-13. juna.

Stručnjaci kažu da je verovatnoća da je Zemlja na putu jedne od tih superbaklji visoka. Kad se to dogodi, superbaklja će oštetiti tehnologiju širom planete, uzrokujući nestanke struje i padove mreže.

– Naša studija pokazuje da su super baklje redak događaj. Ali, postoji određena mogućnost da ćemo mi iskusiti takav događaj u sledećih stotinjak godina – rekao je Notsu.

Kako prenosi Blic, astronomi su prvi put primetili znakove ovih moćnih super baklji zahvaljujući sada već penzionisanom svemirskom teleskopu Kepler, američke agencije NASA. Ovaj instrument, lansiran 2009, posmatrao je retke primere zvezda koje iznenada i nakratko zablješte. Ti intenzivni bljeskovi su, u stvari, bili super baklje koje su eruptirale sa svojih zvezda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.