Šokantno: Otkrili da se tela pokojnika „kreću“ i više od godinu dana posle smrti

Alison Vilson, koja je završila osnovne studije medicine na Univerzitetu Centralnog Kvinslenda, došla je do iznenađujućeg okrića nakon što je snimala raspadanje tela donatora u intervalima od 30 minuta tokom perioda od 17 meseci.

Farma tela, čiji zvanični naziv glasi Australijski Institut za tafonomska eksperimentalna istraživanja (AFTER), nalazi se na obodu Sidneja, a osnovana je pre tri godine u svrhu proučavanja raspadanja ljudskog tela u različitim uslovima kako bi se olakšalo „oživljavanje“ scenarija na mestu zločina, prenosi Blic.rs.

– Otkrili smo da se ruke značajno pomeraju tako da su iz položaja pored tela dospele u položaj sa strane. U jednom slučaju, ruka se udaljila od tela, a zatim vratila i zamalo ponovo dodirnula telo – rekla je Vilson za ABC News.

Kaže da je očekivala blago pomeranje u ranim fazama raspadanja, ali da se iznenadila kada je videla da su pokreti trajali najmanje 17 meseci tokom snimanja. Ona veruje da je pomeranje posledica smanjivanja i grčenja tela kada se ligamenti suše.

Naučnici kaže da bi nova saznanja mogla da odigraju važnu ulogu u policijskim istragama, a forenzički antropolog dr Gzanti Malet, takođe istraživač na institutu AFTER, takođe je veoma iznenađen.

Istrage su se ranije zasnivale na pretpostavci da je položaj u kome je telo nađeno bio takav i u trenutku kada je osoba umrla, osim u slučajevima kada postoje dokazi da su telo premestili drugi ljudi ili životinje.

1 komentar
  1. FILIP

    Ljudsko telo je sastavljeno 7O% od vode.Cim les umrlog bude sahranjen sa kovcegom u zemlju,nastaje proces isparavanja tecnosti iz njegovog tela.Samim procesom isusivanja tela,ono se postepeno smanjuje,a to smanjivanje naravno,izaziva smanjenje volumena misicnog tkiva i ligamenata.Naravno da tokom tog prirodnog procesa smanjivanja tela,dolazi i do povlacenja ekstremiteta,a to su noge i ruke.To povlacenje ekstremiteta,neko moze da nazove pokretanje udova posle smrti,sto je najobicnija glupost,tj.pogresno tumacenje pojave,bez realnog pokrica.!!!

Napišite komentar