Spajdermen se popeo na vrh nebodera kako bi poslao poruku mira (video)

Penjač Alen Robert, poznat po nadimku „Francuski Spajdermen“, popeo se na neboder od 68 spratova u Hong Kongu da bi podigao zastavu koja predstavlja simbol pomirenja Kine i Hong Konga.

On je veliki transparent razvio na „Cheung Kong Centeru“, koji je smešten u centralnom poslovnom okrugu, a na koji se popeo koristeći se golim rukama, bez zaštitnog pojasa.

Na transparentu se kineska zastava nalazi u levom uglu, a zastava Hong Konga na desnom. Ispod njih je slika dve ruke, žute i crvene boje, koje se rukuju na beloj pozadini, koja označava mir, prenosi Avaz.

Nakon što se popeo na neboder, Robert je uhapšen i odvezen u obližnju policijsku stanicu. Inače, to je treći put da se on popeo na centar koji je u vlasništvu „Cheung Kong Holdinga“, prenose svetski mediji.

Robertu je u avgustu 2018. godinu izrečena zabrana penjanja na zgrade u toj bivšoj britanskoj koloniji, ali je ta zabrana istekla prije dve nedelje.

Inače, u Hong Kongu se već neko vreme organiziraju protesti protiv zakona o izručenju Kini, a kasnije su se proširili i na druge demokratske zahteve koji su im obećani 1997. godine, kad je Kina preuzela tu teritoriju, koja je nekada bila britanska kolonija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.