U trendu

Španija: U Kongersu se glasa o Zakonu o zaštiti, pravima i dobrobiti životinja

MADRID – U Španiji se danas glasa u Kongresu o Zakonu o zaštiti, pravima i dobrobiti životinja.

Španska socijalistička radnička partija (PSOE) i Podemos su do poslednjeg trenutka ukrštali koplja zbog pravila, koja uključuju mere kao što su obavezni kursevi za sve vlasnike pasa i prisilna sterilizacija mačaka, preneo je španski list „Pais“.

Ovo pravilo je izazvalo jaku kontroverzu i različite grupe su pozvale na njegovo povlačenje, među kojima veterinari, biolozi, pravnici i lovci.

PSOE je u septembru predstavio amandman kako bi isključio te mere i nije promenio stav, koji su Podemos i partneri smatrali crvenom linijom do danas.

Ali i Podemos i Republička levica Katalonije (ERC) i Baskijsko okupljanje (Bildu) najavili su u Kongresu da će glasati za Zakon ukoliko ne budu uključeni lovački psi.

Čak i uz tu podršku, ne zna se da li će biti dovoljno glasova da se Zakon usvoji.

Istovremeno glasaće se i o reformi Krivičnog zakonika koja će strožije kažnjavati zlostavljanje životinja i koja u principu, ima potrebnu podršku.

Amandman socijalista, koji su podržali PP, Siudadanos, Vok i PNV, isključuje lovačke pse, pastirske pse i pse snaga bezbednosti, kao i životinje koje se koriste u sportskim aktivnostima.

Za prve predlažu posebnu regulativu kroz Nacionalnu strategiju upravljanja lovom, koja zavisi od Ministarstva poljoprivrede i u rukama je PSOE.

„PSOE je shvatio da lovačke pse treba tretirati drugačije od čivava koje žive u stanu u Madridu“, objašnjava Manuel Galardo, predsednik Kraljevske španske lovačke federacije (RFEC).

Prema njegovim rečima, ove životinje nisu kućni ljubimci i moraju biti regulisane posebnim propisima.

Pored toga, Španija je jedna od najnaprednijih zemalja u Evropi u pogledu zaštite životinja, a već postoji 80 propisa o zaštiti životinja.

Danas će biti izglasana i reforma Krivičnog zakonika za pooštravanje kazni za zlostavljanje životinja, koja u principu ima neophodnu podršku.

Prema sadašnjim normama, za povređivanje životinja zaprećena je zatvorska kazna do 12 meseci, a ako je smrt životinje nastupila uz otežavajuće okolnosti kao što je surovost ili u prisustvu maloletnika, zaprećena je kazna od 18 meseci.

Zoofilija i seksualna eksploatacija se, takođe, kažnjavaju.

Reformom se predlaže udvostručenje maksimalnih kazni, tako da bi u slučaju spajanja dva otežavajuća faktora, mogla da iznosi i 36 meseci zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar