Springstin objavljuje autobiografiju

„’Rođen da trči’ je priča o poeziji, opasnosti i tami”, ovako je, ukratko, slavni američki rok muzičar Brus Springstin opisao svoju autobiografiju koja će biti objavljena narednih dana.

Čitavih sedam godina trebalo je rokenrol legendi da pretrese svoj život i stavi ga na papir. „Gazda” se ovom knjigom, koju je nazvao po čuvenom albumu i singlu „Born to Run” iz 1975. godine, pridružuje impresivnom spisku svojih kolega, poput Kita Ričardsa, Erika Kleptona i Nila Janga, koji su prethodnih godina objavljivali svoje autobiografije.

Springstin u ovoj knjizi budi sećanja na svoje dečačke dane u Friholdu, u Nju Džersiju i žudnju da postane muzičar. Priseća se i prvih muzičkih koraka kada je bio, kako je rekao, „kralj barskih bendova u Ešburi parku”, ali i uspona „I strit benda”.

„Pisati o sebi je smešan posao… Ali u projektu poput ovog, pisac je obećao da će čitaocu pokazati svoj um. Na svim ovim stranama, upravo sam to pokušao”, izjavio je Springstin.

Knjiga, koju je počeo da piše još 2009, posle nastupa na „Super boulu”, ima čak 500 strana, a obogaćena je i mnogim fotografijama, od kojih neke nikada nisu viđene u javnosti.

Autobiografiji će, kao svojevrsna audio-pratnja, prethoditi i album „Chapter and Verse”, koji će se u prodaji pojaviti 23. septembra, upravo na „Gazdin” rođendan, dok knjiga izlazi četiri dana kasnije. Kompilacija će biti presek čitave karijere američkog kantautora, gitariste i pevača, svakako jedne od najimpresivnijih i najdugovečnijih u istoriji popularne muzike. Među 18 pesama na albumu „Chapter and Verse”, naći će se i pet dosad neobjavljenih numera.

Kompilaciju otvaraju dve pesme prvog muzičarevog benda „The Castilles” (koji je osnovao još 1965. godine), a završava se naslovnom numerom s poslednjeg „Gazdinog” albuma iz 2012. godine – „Wrecking Ball”.

Obožavaoci rok ikone moći će da biraju da li će album pazariti kao „običnu”, duplu ploču (s tim što je digitalno izdanje već dostupno), i da li će autobiografiju kupiti kao tvrdo ukoričeno izdanje, elektronsku knjigu ili audio-izdanje.

(Jelena Koprivica, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.