U trendu

Srbija je konačno odlučilia: Da li je bolji burger ili pljeskavica!

Srbija je odlučila: Ko je pobednik u borbi između pljeskavice i burgera?

Pitanje koje deli naciju!

Kada se radi o omiljenim gurmanlucima, ništa ne može zameniti ukus roštiljskog mesa. Za nekoga su to sočni ćevapi, za druge mirisne kobasice, dok trećima voda na usta dolazi od pomisli na sočnu pljeskavicu ili raskošni burger.

Ali, šta kažu Srbi – koja je poslastica za njih nezamenljiva, pljeskavica ili burger?

Prenosimo jednu interasantnu anketu i odogovore koji su sprovedeni na nova.rs

Evo nekih od njih

„Neuporedivo. Pljeskavica.”

„Više volim pljeskavicu jer se oseti meso, slana je lepinja i biram šta volim od priloga. Burger ne volim najviše zbog slatkaste zemičke, često bude neki čudan komad mesa smućkan unutra i previše krastavaca i senfa …. Pljeska zakon.“

„Nije za poređenje, Pljeskvica prava, što je danas retkost, jeste naša tradicija, kao u Grčkoj giros. A burger je došao sa zapada, samo što mi više cenimo tuđe nego naše. Pljeska je pljeska.”

„Pljeska isključivo s malo tucane paprike bez drugih namaza i slično, hamburger je čisti bućkuriš svega i svačega.”

„Burger je pljeskavica na dijeti i bez svinjskog mesa… Nema tu uživanja.”

A koja je uopšte razlika između pljeskavice i burgera?

Ukratko, burger je po pravilu od čistog goveđeg mesa bez dodataka, sa slatkastom hlebnom lepinjom, kiselim krastavčićima i senfom, a premazi i salate se ne biraju.

Pljeskavica je karakteristična za balkanske zemlje, a u Srbiji je posebno poznata leskovačka pljeskavica. Po običaju je ljuto začinjena, a sprema se od mlevene svinjetine ili govedine i luka i mlevene paprike.

Način pripreme pljeskavice varira od mesta do mesta, ali generalno pre pečenja mleveno meso se meša sa iseckanim crnim lukom, ljutim papričicama, biberom i drugim začinima. Služi se uz seckani crni luk, u somunu ili lepinji, uz priloge koje birate po želji – paradajz, pavlaka, kupus, kečap, majonez, urnebes…

Hamburger je zapravo mesni odrezak – goveđe meso, koji se pakuje u okruglo pecivo, zajedno sa povrćem poput zelene salate, luka i kiselih krastavaca, te razni sosovi poput kečapa, senfa ili majoneza.

I kako ističu mnogi, razlika je sasvim jasna, iako tako ne deluje na prvi pogled…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.