U trendu

Srce okeana

Više od 90 godina nakon potonuća čuvenog broda „Titanik“, ove godine će se na tržištu pojaviti novi parfem – koji je potonuo sa luksuznim brodom na dno Atlantika. Parfem je svojevremeno kreirao nemački Jevrejin Adolf Salfild. On je 1912. godine krenuo na put u daleki Njujork da tamošnjoj klijenteli ponudi kolekciju svojih novih mirisa.

Kada je „Titanik“ počeo da tone, Salfild je uspeo da se spase skokom u jedan od čamaca za spasavanje. Međutim, njegova torba sa uzorcima parfema potonula je zajedno sa brodom. Pre četiri godine iz olupine broda izvađene su bočice sa tim uzorcima parfema – nakon što su stajale na dnu okeana 89 godina. One će se sada proizvoditi, možda čak i pod nazivom – srce okeana.

Ronioci koji rade na otkrivanju „Titanika“ izronili su kožni kovčežić a da pri tom nisu ni znali šta se krije unutra. Tek kada su ga izneli na površinu, shvatili su da je u pitanju nešto posebno. Kada su ga odneli u laboratoriju, parfem je ispunio celu prostoriju. Ovaj miris opisuju kao cvetni; podseća na mešavinu lavande i ruže. Svaki miris nosio je Salfildovo ime; bilo je 20 flašica, od kojih su se neke polomile.

U laboratoriji, parfem je rastavljen na svoje komponente. Smatra se da će se uskoro otpočeti sa njegovom većom proizvodnjom. Kompanije još uvek nisu smislile ime ni marketinške kampanje za novi proizvod sa „Titanika“, ali se nadaju da će novi proizvedeni parfem biti potpuna replika onog iz 1912. godine. To bi trebalo da se poklopi sa proslavom devedesetogodišnjice potapanja broda. Naime, sve se desilo 14. aprila 1912. godine – tada je „Titanik“ udario u ledeni breg u hladnim vodama Severnog Atlantika i potonuo na svom prvom i poslednjem putovanju. O tvorcu ovog čuvenog parfema poznato je jedino to da je preživeo potonuće, ali o njemu se više ništa ne zna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)