U trendu

Srećan rođendan!

Italija je postojbina najpoznatijeg svetskog slatkog krema – nutele, a on slavi svoj četrdeseti rođendan. Naime, sve je počelo 20. aprila 1964. godine. Tada je i nastala prva staklena teglica sa kremom za mazanje na kojoj je stajala prepoznatljiva etiketa sa imenom nutela.

Četrdesetih godina prošlog veka italijanski proizvođač slatkiša Pjetro Ferero došao je na ideju da napravi neki novi slatkiš mešanjem prženog lešnika, šećera i kakaoa. Pjetro je nastavio da eksperimentiše i 1951. godine rođena je slatka krema. Stvoren je slatki premaz koji poput marmelade može da se maže i na hleb. Bio je to pogodak u centar mete – put do srca potrošača bio je otvoren. Šezdesetih godina prošlog veka smišljeno je i ime za ovaj proizvod – nutela.

Naravno, recept je ostao isti kao i na početku. Danas je način spravljanja nutele najstrože čuvana poslovna tajna, i to ne bez razloga – procenjuje se da svakog dana širom sveta oko četrdeset miliona obožavatelja slatkog krema namaže makar jedno parče hleba nutelom. Proizvodeći nutelu, Ferero ostvari godišnji obrt od 640 miliona evra, što je nešto više od 15 procenata ukupnog obrta firme koja se procenjuje na četiri miliona evra.

Nutela je u međuvremenu postala mnogo više od omiljene poslastice miliona potrošača. Zakoračila je u svet filma, literature, ali i muzike. U Italiji postoje mnogobrojne knjige koje se bave fenomenom ovog slatkog namaza. Jedna od najinteresantnijih je knjiga Rikarda Kasina, koji o nuteli piše ni manje ni više nego na latinskom jeziku. Povodom ovogodišnjeg rođendana nutele, Điđi Padovani napisao je prigodnu knjigu koja nosi naziv „Nutela – italijanski mit“. Sličnih literarnih pokušaja ima i u drugim evropskim državama, a među njima se izdvaja Nemačka, gde je najpopularnija knjiga – „Veliki nutelin kuvar“. U njoj zaljubljenici u ovaj slatki premaz mogu da pronađu čak stotinu interesantnih recepata za korišćenje nutele. Da li i kod nas ima sličnih pokušaja – još se ne zna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.