U trendu

Srećan rođendan

Rođendansko slavlje, bez obzira na broj gostiju, veličinu svečanosti ili mesto na kome se održava, ne može se zamisliti bez čuvene rođendanske torte. Ova poslastica danas se pravi po različitim receptima, od čokolade, voća ili drugih sastojaka i u raznim oblicima. Rođendanske trpeze krase razni likovi iz crtanih filmova, poput Pepeljuge, Petra Pana ili Duška Dugouška. Zamkovi i kuće iz priča za najmlađe, vile i vilenjaci iz bajki, a svi oni napravljeni su od ukusnih materijala i ukrašeni veštim rukama kulinara. Tu su i rođendanske torte namenjene onima malo starijima, koje možda nisu toliko šarene kao one napravljene za mališane, ali su zato ukrašene do savršenstva.

Proslava rođendana i pravljenje nezaobilaznog rođendanskog kolača nisu, međutim, običaji koje je izmislio savremeni čovek, već su stari gotovo koliko i čovečanstvo. Prema nekim sačuvanim podacima, među prvima koji su obeležavali rođendan i pravili slavljeničku tortu bili su stari Grci. Pretpostavlja se da je običaj pravljenja rođendanskog kolača potekao iz rituala, to jest donošenja kolača u hram boga meseca, Artemisa, koji se ponavljao u vreme punog meseca. Ovi kolači bili su svečano ukrašeni i na njih su drevni Grci stavljali svećice koje su svojom svetlošću simbolizovale mesečev sjaj. S vremenom je počela da se pravi i slavljenička torta za rođendanske proslave na koju su takođe stavljane svećice. Veruje se da su ove svećice imale zaštitničku ulogu, to jest da su svojim sjajem terale zle duhove od slavljenika. Prvi rođendanski kolači, kako se pretpostavlja, pravljeni su od meda.

Drevni Rimljani pravili su različite vrste rođendanskih proslava. Privatno slavlje organizovano je u porodičnom krugu, a pripadnici viših klasa, kao i carevi pravili su grandiozne proslave prilikom svojih rođendana. Posebno slavlje, međutim, većini starih Rimljana priređivalo se za pedeseti rođendan, kada je pravljena i specijalna „medena“ rođendanska torta.

U našoj eri, a naročito u srednjem veku, tradiciju slavljenja rođendana i pravljenja slavljeničke torte u Evropi preuzeli su Nemci. Oni su poslastice ukrašavali figurama od marcipana i drugih ukusnih sastojaka. Englezi su otprilike u isto doba prihvatili običaj pravljenja rođendanskog kolača, što je veoma brzo postalo tradicija, naročito prilikom proslava dečjih rođendana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.