U trendu

Šta ide uz sir

Najpoznatiji tvrdi sir je ementaler, koji se odlikuje naročito visokim sadržajem suve mase. Ovaj sir može dugo da se održi. To je namirnica koja se pravi od sirovog, neprerađenog kravljeg mleka i mora da ima najmanje 45% masnoće.

U masne sireve ubrajaju se gauda i ajdamer, koji se lako prepoznaju po crvenom parafinskom omotu koji ih štiti od sušenja. U polumasne sireve spadaju blagi buter sir, kao i francuski rokfor i italijanska gorgonzola. U meke sireve spada kamamber. Nije svejedno kako se sirevi čuvaju. Sir se stavlja u frižider u zatvorenoj posudi ili uvijen u foliju. Nikada ne treba servirati sir direktno iz frižidera. Siru je potrebno od pola sata do sat vremena da stoji izvan frižidera kako bi razvio svoju aromu. Nezreli meki sirevi otvrdnu ako se stave u frižider.

Sada ono najvažnije pitanje: šta se jede i pije uz sir? U Francuskoj, gde se sir jede uz svaki obrok, iznose ga na sto i serviraju po boji: beli, žuti, narandžasti i smeđi. Inače, bolje je jesti prvo blage sireve, a na kraju obroka jako aromatične, kao što je, na primer, rokfor. I Holanđani mnogo jedu sir. Holandsko serviranje uvek prija očima i izaziva apetit. Uz sir u Holandiji uvek se na trpezi nalazi i neko toplo jelo, na primer, supa. Sa sirom se jede i maslac. Englezi uz sir služe i kuvanu šunku, krastavce i crni hleb. U mnogim zemljama uz sir se služi crni hleb, a samo u Francuskoj beli. Švajcarci sa sirom jedu isključivo crni domaći hleb. Francuzi uz sir jedu orahe, jabuke, grožđe i kruške.

Šta se pije uz sir? Francuzi piju vino – belo uz blaže vrste sireva, a crno uz teže. U Švajcarskoj se pije bela kafa ili sok od jabuke, vino ili pivo, a u Engleskoj takođe vino.

Ako se drže kako treba, suvlji i tvrđi sirevi mogu se dugo očuvati u dobrom stanju. Treba ih ovlaš umotati u foliju, tako da imaju i malo vazduha kako se ne bi pokvarili i ubuđali, a zatim ih staviti u donji deo frižidera. Mekši sirevi se brže kvare. Zato ih je bolje kupovati u manjim količinama i češće. Ipak, mladi i topljeni sir mogu se očuvati pokriveni u frižideru dva do tri dana. Važno je svaku vrstu sira umotati u posebnu foliju kako ne bi došlo do toga da vam, na primer, parmezan ima isti ukus kao i drugi sirevi. Beli sirevi traže poseban tretman. Tako će, na primer, beli sir dugo ostati svež i neće požuteti, iako nije u surutki, ako je uvijen u čistu krpu koja je nakvašena u slanoj vodi. Krpu ipak morate menjati svakog dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.