Stakleni čelik

Prozvedena je nova vrsta čelika, koji više nije staklast, kao onaj ranije. Novi čelik je – metalan. Neobično je jak i očekuje se da bi mogao biti primenjivan za bolje medicinske implatante i lakše letelice.

Čao Ping Lu, stručnjak iz Nacionalne laboratorije Ouk Ridž u američkoj državi Tenesi, kaže da su ljudi čak stotinama godina pokušavali da naprave ovakav materijal. Lu i njegove kolege najzad su uspeli da pronađu pravi recept, tj. pravu formulu za održavanje čelika staklastim. To su uspeli omogućivši da se čelik što više hladi, čime zadržava svoj staklasti oblik.

U normalnim metalima, atomi su raspoređeni u nizove, kristaliziranim redosledom, tj. u rešetke. U amorfnim skupovima, međutim, atomi su u neredu i takav materijal je uglavnom u tečnom stanju, osim ako atomi nisu zaleđeni na određenom mestu. Metali sa tako neuredno raspoređenom strukturom, uglavnom su i čvršći i jači, te su jako zanimljivi za inženjere. Pomenuti materijali mogu se koristiti za avione, koji su čvrsti kao i letelice izrađene od čvrstih metala, ali ipak znatno lakši. Lu takođe procenjuje da će njegov stakleni čelik stajati manje od 33 dolara po kilogramu, što je višestruko jeftinije od sadašnjeg čelika, koji košta od 220 dolara po kilogramu. Ušteda je očigledna.

Nova vrsta čelika najverovatnije će biti korišćena za specijalizovane primene, poput npr. čvrstog presvlačenja industrijskih mašina, ili izrade određenih sportskih rekvizita, kao što su teniski reketi, odnosno palice za golf. Svoju primenu stakleni čelik našao bi, bez sumnje, i u oblasti medicine, i to za izradu raznih medicinskih dodataka. Čini se, dakle, da će ovaj novi pronalazak vrlo brzo početi svuda da se koristi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.