U trendu

Stari nazivi država: Gde je bila Abesinija, a gde Bohemija

Države nisu statična geografska kategorija. Kao i sve na našoj planeti one se vremenom mijenjaju, rastu, smanjuju, nestaju, dele se…

Ali nisu same države jedino što se menja već je to često slučaj i sa njihovim nazivima. Najčešći razlozi promena naziva država jesu političke prirode. Tu se prvenstveno misli na novonastale nezavisne države koje su svoju nezavisnost stekle otcepljenjem od neke veće. Takođe, oslobađanje od kolonijalne vlasti i sličnih oblika potčinjenosti često prethodi promeni imena države, navodi Nacionalna geografija.

Pokušaćemo da napravimo kratak osvrt na promene naziva država u njihovoj prošlosti.

Najskorije primere preimenovanja država beležimo u Africi, a posledica su oslobađanja istih od kolonijalnih osvajača. Pa tako danas imamo državu Burkina Faso koja se do 1984. zvala Gornja VoltaCentralnoafričku republiku koja je do 1958 nosila naziv Ubangi-Shari, potom DR Kongo koji se donedavno zvao ZairEtiopija je kroz istoriju nosila naziv Abesinija.

Tokom kolonijalnog perioda na teritoriji južne Afrike postojala je država pod nazivom Rodezija. Na teritoriji koja je nekada predstavljala Južnu Rodeziju kasnije je nastao Zimbabve, a na teritoriji Severne Zambija. Tanzanija je nekada bila podeljena na Tanganjiku i ZanzibarAlžir je nosio naziv Numidija, a Libija Tripolitanija.

Na azijskom kontinentu današnja država Mjanmar dugo je nosila naziv BurmaTajland je bio Sijam, a Šri Lanka CejlonKambodža je dugo bila poznata kao Kampučija.

Danas nezavisna ostrvska država Vanuatu do 1980. bila je poznata kao Novi Hebridi.

Na evropskom kontinentu najupečatljivije promene naziva je uzrokovala politička situacija. Tako je bivši SSSR nasledila Ruska FederacijaČehoslovačka je prestala da postoji i od nje su nastale nezavisne države Češka i Slovačka.

Ako zađemo malo dalje u prošlost možemo se prisetiti da su Evropljani prvobitno Australiju nazvali Nova HolandijaIran je bio poznat kao Persija, a Irak kao MesopotamijaČeška je kroz istoriju bila poznata kao Bohemija i Moravska

Nema sumnje da će dinamičnim nastajanjem ili formiranjem novih nezavisnih republika nastajati i novi nazivi istih. Najsvežiji primeri su Južni Sudan u Africi i Istočni Timor u Okeaniji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar