U trendu

Starinski metod: Ovako su nekad naše bake skidale visoku temperaturu bolesniku

Kad neko ima jako povišenu telesnu temperaturu, koju želite smanjiti, skinite s njega svu moguću odeću, neka bude u nečem laganom.

Pored toga, obolelog ne pokrivajte, jer ćete mu tako dodatno dizati temperaturu, a to ne želite. Pomaže i provetravanje prostora, koje je i inače preporuka kod bolesti kako se uzročnik ne bi gomilao u kući.

Najpoznatije metode skidanja previsoke telesne temperature dolaze od naših baka i prabaka – s krompirom i rakijom. U prvom slučaju se krumpir nareže na kriške, priljubi uz tabane i na to se navuku čarape.

Neko vreme krompir ostaje na stopalima, dok se ne osuši i ne potamni, a potom se zameni svežim. Isti postupak možete napraviti na dlanovima – poslažite kriške krompira pa dlanove omotajte nečim kako bi krompir ostao uz kožu.

Druga metoda uključivala je premazivanje bolesnika domaćom rakijom koja iz tela izvlači toplotu. Bake bi rakiju stavile na krpu pa njome bolesniku protrljale noge, ruke i grudi. Znale su od rakije da prave obloge i drže ih na prsima.

Pomažu i oblozi od hladne vode. Stave se na grudi i čelo pa se to prekrije suvom krpom. Čim se krpa zagreje, postupak se ponavlja. I tuširanje prohladnom vodom će skinuti povišenu temperaturu.

Odlično je i jabukovo sirće. Vrlo je jednostavno – pomešajte sirće i vodu tako da vode bude dvostruko više. U to namočite gazu i bolesniku stavljajte obloge. Stavljajte ih na čelo i na stomak. Ponovite to više puta dok temperatura malo ne padne.

I paprena menta je dar iz prirode koji pomaže u rashlađivanju. U posudicu s toplom vodom nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja, u to umačite gazu, lagano je ocedite i stavljajte kao oblog na zadnji deo vrata i na čelo.

Postoji još jedan način, a to je utrljavanje po nekoliko kapi eteričnog ulja paprene mente u stopala i dlanove. Nije loša i ideja da stavie jednu kap u topli čaj, a odličan je i čaj od sušene mente s malo limuna i meda.

Svakako pazite da bolesnik pije dovoljno tečnosti kako ne bi dehidrirao. U tome pomažu, recimo, lagane supe od povrća i blaga limunada s malo soli. To će bolesnom organizmu osigurati neophodne vitamine, minerale kao i elektrolite koji iz tela pojačano izlaze znojenjem, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar