U trendu

Staro, kafansko jelo iz Srbije za koga verovatno nikad niste čuli se našlo na svetskoj listi najboljih!

Nova lista najboljih jela iz Srbije otkriva i neke skrivene gastronomske dragulje: Brza, autentična jela koja su retko poznata široj publici.

Na prestižnom gastronomskom sajtu Taste Atlas nedavno je objavljena lista od 68 najbolje ocenjenih jela iz Srbije, prenosi danas.rs

Među raznovrsnim izborom, našla su se i jela koja su često skrivena od očiju šire javnosti, poznata samo pravim poznavaocima srpske kuhinje koji često posećuju tradicionalne kafane. Jedno od takvih jela je čalabrca.

Dok je petrovački kulen zauzeo prvo mesto sa najvišim ocenama, a komplet lepinja i leskovački roštilj su se našli na drugom i trećem mestu, lista je otkrila ostala jela iz Srbije kao što su sarma, miročki sir, karađorđeva šnicla, gomboci i podvarak. Ipak, jedno jelo izaziva posebnu pažnju svojim neobičnim imenom, a to je čalabrca.

Šta je zapravo čalabrca?

Čalabrca je na ovoj prestižnoj listi zauzela 55. mesto. To je specijalitet koji se tradicionalno poslužuje u srpskim kafanama, ali je stekao popularnost kao brzo, sirotinjsko jelo iz zapadnih krajeva Srbije.

Sastoji se od lisnatog testa, ulja, masti, mleka i kajmaka, i priprema se brzo i lako!

Pored čalabrce, na listi su se našli i drugi manje poznati specijaliteti iz Srbije kao što su pite iz Vranja, propeć i sečenica, kao i desert herovke iz Vojvodine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.