Stepenice za lenjivce

Silazak u podzemnu stanicu smeštenu na četrdesetak i više metara ispod zemlje, baš kao i penjanje na površinu, teško se može zamisliti bez pokretnih stepenica. Ovi džinovi, koji se u svetu popularno zovu eskalatori, u pojedinim metropolama dugački su i stotinak metara, a brzina kojom se kreću omogućava im da svakog časa iz metroa ili u njega prevezu po više stotina ljudi.

Pokretne stepenice nisu neophodne samo u podzemnim železnicama već i u prolazima, velikim robnim kućama, kao i u drugim zdanjima u kojima omogućavaju lakše penjanje i spuštanje. Ovaj pronalazak nastao je pre više od sto godina, tačnije, u poslednjoj deceniji 19. veka, kada je Čarls D. Siberger konstruisao horizontalne pokretne stepenice i nazvao ih eskalator. Stepenice su svečano predstavljene na Koni Ajlendu u Njujorku 1892. godine.

Sedam godina kasnije, Siberger se zaposlio u „Otis kompaniji liftova“ i sa sobom doneo naziv „eskalator“. Ovaj naziv nastao je od reči „skala“, što na latinskom znači stepenice, i reči „elevator“ – lift, i u bukvalnom prevodu znači stepenice koje se kreću. Prve drvene pokretne stepenice koje su prevozile putnike na viši nivo, a ne horizontalno, javno su predstavljene na pariskoj izložbi 1900. godine. Na ovoj manifestaciji eskalator je nagrađen prvom nagradom. Deset godina kasnije, Siberger je svoja patentna prava na eskalator prodao braći Otis.

„Otis kompanija liftova“ iskoristila je najbolji deo eskalatora koji je konstruisao Siberger, ali i inovacije Džesija Renoa, koji je 1911. patentirao svoj eskalator, i usavršila je pokretne stepenice 1921. Pronalazak koji je tada konstruisao počeo je da se prodaje na tržištu i da se sve više koristi u velikim zgradama, robnim kućama i drugim ustanovama, a s pojavom prvih metroa eskalator je postao nezamenljivi deo podzemne železničke stanice.

U godinama koje su usledile pokretne stepenice su usavršavane, ali nisu mnogo menjale svoj izgled i oblik. Danas, baš kao i pre osam decenija, eskalator se sastoji od metalnog pokretnog, kao i nepokretnog dela i čitave mašinerije koja se ne vidi, jer je smeštena ispod pokretnih stepenica, pomoću koje radi eskalator. U ovom sklopu uređaja nalazi se i motor koji pokreće stepenice, kao i svi drugi mehanizmi koji omogućavaju rad eskalatora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.