U trendu

Sto metara pod morem

Izazovima sedamdesetih uspeo je da odgovori model sata firme „Petek Filip“ za 1976. godinu. Za razliku od ostalih modela iz tog perioda, ovaj ručni sat nije bio prekriven diskretnim zlatnim tonovima, po kojima su „Petek“ satovi poznati, već ga je karakterisala masivna narukvica od poliranog nerđajućeg čelika, sastavljena oktagonalnom kutijicom na čijoj strani se nalazio par „ušiju“. Ovako dizajniran sat svojim izgledom je asocirao na neke neverovatne identifikacione narukvice i mali leteći tanjir. Bilo je to u vreme „Ratova zvezda“.
„Nautilus“, kako je nazvan ovaj sat, bio je neodoljivo neobičan. Iznenada je neka firma odlučila da proizvede sat od čelika koji je mogao da izdrži vodeni pritisak i na 125 metara dubine, što je prilično impozantno ako imamo na umu podatak da većina ronilaca ne ide ispod 40 metara.
Tokom sedamdesetih promene u stilu kada su satovi u pitanju donele su koncept celovitog dizajna. Time je otpočela era estetskog jedinstva narukvice i samog sata. Prvi otmeni sat bio je Audemars Piguet Royal Oak iz 1972. godine, rad Žeralda Ženta. Posle relativno lošeg starta, ovaj model polako počinje da stiče popularnost, a samim tim da utiče i na druge proizvođače da se opredele za sličan dizajn.
Kada su najpoželjniji modeli satova u pitanju, „Petek“ je sprovodio politiku koja je poprilično nervirala njegove ljubitelje – proizvodili su ne hiljadu nego nekoliko hiljada manje satova nego što su ih radnje poručivale. „Nautilus“ je razvijao svoju karakterističnu liniju i s vremenom izgradio kult. Uz posebne dodatke, kao što je mala sekundara, godišnja promena kalendara ili pokazatelj Mesečevih mena, kao i indikator uštede energije, ovaj sat je opravdao svoju reputaciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.