U trendu

Štrajk zbog piva

Radnici u Danskoj štrajkuju zbog odluke uprave kompanije da zabrani konsumiranje pića u toku posla.
Nekoliko stotina radnika i vozača zaposlenih u danskoj pivnici "Carlsberg" započeli su štrajk i obustavili rad u znak protesta zbog odluke čelnika kompanije da ograniče konsumiranje pića za vreme rada samo na pauze za ručak.
Štrajk u Danskoj posledica je odluke ove kompanije donete 1. aprila ove godine da svoje radnike i zaposlene upozna s novim pravilima koja se tiču pijenja piva u toku rada, kaže Džens Bek, predstavnik za štampu ove kompanije, koja je četvrti svetski proizvođač piva.
"Svuda je moglo da se pije pivo, voda ili neko drugo bezalkoholno piće", kaže Džens Bek. "Sada je pivo sklonjeno iz svih frižidera. Jedino mesto gde ćete moći da ubuduće dobijete pivo je kantina, i to za vreme pauze za ručak".
Bek je dodao da vozači zadržavaju staro pravilo da popiju po tri piva dnevno van pauze za ručak, a radnici tvrde da imaju isto to pravo. "Zbog toga su radnici stupili u štrajk, a drugi zaposleni su im se u tome pridružili radi pružanja podrške", kaže Džens Bek.
Džens Bek navodi i da je oko 800 zaposlenih izašlo iz fabrike u znak protesta, zajedno sa 250 zaposlenih koji su odranije u štajk.
Konfederacija danske industrije i sindikati dogovorili su se da malo bolje sagledaju zahteve radnika. Bek najavljuje da neće biti nikakvih novih isporuka piva iz Kopenhagena i da će kasniti isporuke u ostatak zemlje, ali je takođe dodao da očekuje da će uticaj ovog štajka na finansijsko stanje poznate kompanije biti minimalan.
Džens Bek navodi i da svi kamioni kompanije "Carlsberg" imaju na sebi katance s bravama, tako da vozači ne mogu da piju suviše piva dok voze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar