U trendu

Strastveni pušač

Arheologija stalno priređuje iznenađenja. Čak i ponovno ispitivanje starih otkrića može da donese nove dokaze koji će potpuno srušiti već duboko uvreženja verovanja. Svi pričaju o tome da je Volter Rajli uveo pušenje duvana u Evropu krajem 16. veka. Stvarno, sve donedavno svuda se prihvatalo da je duvan bio nepoznat drevnom svetu, to jest, sve dok mumija Ramzesa Drugog nije doputovala u Pariz.

Mumija tog velikog faraona ratnika iz 13. veka pre naše ere nađena je 1881. godine. Najpre je odneta u muzej u Kairu, gde je, posle preliminarnog anatomskog pregleda, ostala sve dok francuska vlada nije ugovorila da faraon dođe u sedmomesečnu „državnu posetu“ Parizu 1979. godine. Tamo je Ramzesovo telo bilo podvrgnuto intenzivnom ispitivanju tima lekara, botaničara i drugih stručnjaka. Kada su mu otvorili stomak, videli su da su creva i unutrašnji organi pažljivo uklonjeni i zamenjeni masom od povrća, uključujući i jednu vrstu banana, kopriva, lana, semena crnog bibera, kamilice, žita i, na veliko iznenađenje botaničara, seckanih listova duvana.

Francuski botaničari, koji su identifikovali listove duvana u Ramzesovom stomaku, tvrdili su da je duvan zajedno s drugim biljkama bio uključen da bi se ubili insekti i da bi se sprečilo truljenje. Ipak, nije poznato na koji su još način Egipćani koristili duvan. Izgleda neverovatno da su ga pušili. Imajući u vidu stotine egipatskih skulptura i slika koje prikazuju svakodnevni život, čovek bi pomislio da bi makar jedan pušač bio primećen. Ipak, pušenje je bilo poznato na Mediteranu mnogo pre Kolumba. Lule iz Ramzesovog doba nađene su na Kipru, ali izgleda da su korišćene za opijum, a ne za duvan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.