U trendu

Stručnjaci tvrde: Ljudi će biti u manjini, roboti će ‘eksplodirati’

Iako zvuči kao scenario iz filmova naučne fantastike, neki stručnjaci tvrde da je to prilično izvesno – roboti će brojčano nadjačati ljudsku populaciju do 2048. godine.

Barem tako tvrdi ‘vodeći futurolog’ dr. Ian Person, koji procenjuje da će populacija robota na planeti porasti s 57 miliona na 9,4 milijarde u sledećih trideset godina.

Person takođe tvrdi da bi roboti već do 2028. godine mogli postati emocionalno inteligentni. Njegova predviđanja su utemeljena na umerenim pretpostavkama da će broj robota svake godine rasti za jednu petinu.

Ako se rast robotske populacije bude odvijao i brže od toga, roboti će sustići brojnost ljudske rase do 2033. godine. Poslednjih godina objavljivane su različite studije koje prognoziraju da će veliki udeo u ljudskoj radnoj snazi zameniti roboti.

Od svih zanimanja, na meti robotskog preuzimanja naći će se prvenstveno poslovi u proizvodnji, finansijama, računovodstvu i transportu.

Takvim predviđanjima pridružio se guverner Banke Engleske Mark Kerni, upozorivši da će automatizacija miliona radnih mesta dovesti do masovne nezaposlenosti, rasta nejednakosti, stagnacije plata i povratka marksističke ideologije u nadolazećoj generaciji.

Stižu roboti emotivci

Do 2028. neki od robota počeće da osećaju emocije i biće sposobni za emocionalne reakcije.

Ideja da će roboti preuzeti svet mnoge čine nervoznim. Prema anketi provedenoj na uzorku od dve hiljade ispitanika, 71 odsto kaže da se boji porasta robota s veštačkom inteligencijom, a gotovo 59 odsto veruje da roboti predstavljaju pretnju čovečanstvu.

Više od polovine ispitanih, čak 54 odsto, smatra da naučnici neće moći da kontrolišu razvoj i širenja robota s veštačkom inteligencijom. Upitani čega se najviše boje, gotovo pola kaže da se brinu da će roboti preuzeti kontrolu nad društvom, a oko četvoro na deset ispitanih strahuje da će roboti postati inteligentniji od ljudi.

Jedna trećina ispitanika boji se da će robotska konkurencija smanjiti njihove izglede za dobijanje novog posla.

Istraživanje je proveo streaming servis Now TV tokom promocije druge sezone serije Westworld. Snimljena prema filmu iz 1973. godine u kome glumi Jul Briner, radnja serije se odvija u tematskom zabavnom parku u kome androidi počinju ubijati ljudske posetioce, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar