U trendu

Stvaranje legende

Mladi hemičar Džon S. Pemberton krenuo je iz grada Noksvil u Džordžiji da otvori svoju radnju u Kolumbusu. Želja mu je bila da u njoj napravi neki nov i originalan proizvod. Međutim, posle četvorogodišnjeg građanskog rata, Pemberton se našao u potpunoj nemaštini i odlučio da započne novu karijeru u Atlanti, gde je otvorio apoteku. Već 1885. godine osmislio je tonik – Frenč vajn kola, veoma sličan današnjoj koka-koli. S vremenom je Pemberton iz svog tonika izbacio alkohol, dodao druge biljne esencije i tako dobio novi sirup. Sirup je bio bez imena, a služio je za lečenje glavobolje.
Dana 8. maja 1886. godine u maloj apoteci u Atlanti prodata je prva čaša napitka koji se sastojao od sirupa i gazirane vode. Gospodin Robinson, Pembertonov partner, dao je napitku ime koka-kola sirup i ekstrakt, ali se Pembertonu više svidelo samo koka-kola. Već 29. maja prvi put je objavljena reklama: „Koka-kola: Ukusna! Osvežavajuća! Uzbudljiva!“ Piće je bilo spremno, ali ne i javnost. Prve godine prodato je samo stotinak litara tog napitka; prodavan je na čašu po ceni od pet centi. Pemberton je potrošio više para za reklamu nego što je zaradio od prodaje.
Godine su prolazile i Pemberton je počeo da traži partnera da mu posao ne bi potpuno propao. Čovek koji je naslutio veliki potencijal bio je Ejza Kendler, trgovac iz Atlante, koji je otkupio čitavu opremu za proizvodnju i tajnu formulu za samo 1.200 dolara. Nažalost, Kendler je platio i dodatnih 500 dolara za sahranu starog apotekara Pembertona. Sa svojim bratom i nekoliko prijatelja 29. januara 1890. godine osnovao je društvo koje postoji i danas – kompaniju „Koka-Kola“.
Kendler je duboko verovao u koka-kolu i njegova vera je bila nagrađena. Poslovi su napredovali iz godine u godinu. Godine 1895. otvorio je radnju u Dalasu, zatim u Čikagu, Los Anđelesu i Filadelfiji. Samo tri godine kasnije Kendler se povukao s mesta predsednika kompanije.
Koka-kola se prodaje u flašama od 12. marta 1894. godine, a prva konzerva se pojavila 1955. godine. Tokom vremena „Koka-Kola“ je stalno izbacivala nove proizvode, a neki od najpoznatijih su: New Coke, Diet Coke, Coca Cola Zero, Diet Coke Cherry, Coca Cola with Lemon, Coca Cola Vanilla, Coca Cola Raspberry, Coca Cola Black…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.