U trendu

Stvari o kojima ne razmišljamo: Vaš daljinski krije tajnu za koju malo ko zna

Verovatno ste primetili da je jedno dugme na daljinskom upravljaču drugog oblika i ispupčenije od ostalih, ali sigurno nikada niste razmišljali zašto je to tako

Ako pogledate svoju numeričku tastaturu na laptopu ili daljinski upravljač za TV, primetićete obično dugme sa brojem pet i malu izbočinu u obliku tačkice, ali da li ste se ikada pitali čemu ona služi?

Te predmete manje više svi koristimo svakodnevno, a izrađuju se tako da rukovanje s njima bude što jednostavnije i da služe svima. Zato proizvođači u njihovoj izradi misle i na slabovidne i slepe osobe pa je već godinama stavljanje male izbočine na dugme s brojem 5 standard u proizvodnji, bez obzira o čijem je brendu reč.

Zapravo tačkica ili crtica na dugmetu služe kao taktilni orijentir koji slepim i slabovidnim osobama omogućava jednostavnije korišćenje daljinskog upravljača jer pomoću nje mogu da odrede gde se nalaze ostali tasteri ili tipke. Osim što pomaže slabovidnim i osobama oštećenog vida, pomaže i osobama s normalnim vidom da se lakše orijentišu, a da ne gledaju direktno u upravljač.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)