Sud hitno naredio roditeljima: Promenite ime detetu ili ćemo mi

Roditelji koji su svoju ćetku nazvali Blu moraće da promene njeno ime, po naredbi sud u Milanu.

Majka Vitoria i otac Luka bili su zaprepašćeni kad su dobili poziv za saslušanje ove nedelje i naredbu da moraju da izaberu neko ‘tradicionalno’ ime devojčici, ili će to umesto njih učiniti sud.

Godinu i po stara beba već ima krštenicu i pasoš na ime Blu (što na italijanskom znači plava boja).

– Od prvog dana Luka mi je rekao da želi da se naša kći zove Blu i ja sam izabrala Blu jer je to boja pete čakre koja je simbol uravnoteženosti i sklada. Plava je boja beskonačnosti – rekla je Vitoria. Za oca devojčice ime Blu pak označava ‘bella luminosa unica’, što znači lepa, sjajna i jedinstvena.

– Kad smo se pojavili u matičnoj službi, upozorili su nas da bi mogli da imamo problema zbog imena. Međutim, svake godine, po podacima Zavoda za statistiku, oko sedam devojčica i dečaka dobije ime Blu. Uopšte nismo očekivali da ćemo morati da promenimo njeno ime godinu i po dana kasnije, kad već i sama zna da je njeno ime Blu i kad je već upisano svugde – rekao je Luka.

Ovaj bizaran slučaj dogodio se zbog primene predsedničkog ukaza po kom sva novorođena deca moraju biti nazvana u skladu sa svojim polom.

– To je moderno ime bazirano na engleskoj reči ‘blue’ i tako ne može biti nazvana osoba ženskog pola, u krštenicu mora da se unese žensko ime koje roditelji mogu predložiti tokom saslušanja – piše u obrazloženju suda.

Luka i Vitoria planiraju da se bore i tvrde da postoji nekoliko devojčica u Italiji i širom sveta koji se već zovu Blu ili su nazvane po drugim bojama poput Verde (zelena).

Inače, imena u Italiji prilično su tradicionalna: dečaci se najčešće zovu Frančesko, Andrea ili Mateo, a devojčice Sofia ili Julija.

Ovo nije prvi slučaj da se u Italiji podigla prašina oko imena. Naime, sud u Firenci već jednom je presudio da par ne može ćerku da nazove Andrea, popularnim muškim imenom u Italiji, pa su devojčicu preimenovali u Juliju, ali samo nakratko. Slučaj je došao do vrhovnog suda koji je 2011. doneo odluku da se i dečaci i devojčice u Italiji mogu nazvati Andrea.

1 komentar
  1. Anonimni

    cije je dete ? roditelja ili suda ?

Napišite komentar