Sudija-lezbejka presudila u korist dečaka-travestita

Petnaestogodišnji školarac iz Amerike, koji je iz škole izbačen zato što se oblačio kao žensko, povratio je pravo da ponovo prisustvuje predavanjima. U procesu koji se desio u Masačusetsu, sudija Linda Giles je odlučila da ekstravagantni đak može da i dalje dolazi u školu, noseći periku, visoke potpetice i postavljeni grudnjak.

Školske vlasti su dečaka udaljile sa predavanja pošto su zaključile da njegovo ponašanje uznemirava druge đake, ali i roditelje, i izaziva sukobe u školi. Dečak je poslat kod psihoterapeuta gde je postavljena dijagnoza „poremećaja u ponašanju usled nedefinisanog polnog identiteta“. Savet psihijatra je bio da se momčić ne primorava na nošenje muške odeće, jer bi to delovalo uznemiravajuće na njega.

Sudija Giles je salušala obe strane i izvela zaključak da sadašnji sistem školstva u Americi izaziva nelagodnost kod nekih članova zajednice i da učenici treba da se suočavaju od ranih nogu sa različitostima kod drugih osoba i da se tako kod njih izgrađuje tolerantnost. Shodno tome, dečaku je dopušteno da nosi šta god hoće i dolazi na predavanja.

Školske vlasti će uložiti žalbu na presudu. Predstavnici obrazovne ustanove su i ranije tražili izuzeće sudije Linde sa slučaja pošto je ona – lezbejka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.