Sujeverja širom sveta: “Provucite bebu kroz kolut sira”

Sujeverje, po nekim definicijama, predstavlja nerazumna verovanja da su zbivanja u budućnosti uzrokovana određenim magijskim radnjama ili nečijim postupcima. Pa čak iako niste sujeverni, ne možete da osporite koliko moć verovanje u natprirodne sile ima među ljudima. Interesantno je da postoje brojna sujeverja koja se razlikuju od naroda do naroda. Neka su smešna, neka su zanimljiva, neka su logična, a neka veoma čudna.

Budući očevi nisu jeli salatu

Muškarci u Engleskoj XIX veka koji su želeli da postanu očevi nisu jeli salatu, piše u “Oksfordskom rečniku sujeverja”, jer se ona smatrala “sterilnom”, s obzirom na to da nema plodove već samo lišće.

Skriveni palčevi

U Japanu se veruje da bi dok prolazite pored groblja ili ako susretnete pogrebnu povorku trebalo da stavite palčeve u džepove kako biste zaštitili svoje roditelje. To, najverovatnije, potiče od japanske reči koja označava palac, a koju možemo bukvalno prevesti kao “roditelj-prst”, pa Japanci kriju palčeve kako bi sakrili roditelje od smrti.

Srećan dan za porođaj

Kako je navedeno u “Enciklopediji sujeverja”, stare babice su verovale su da je najbolji dan za porođaj sreda, a subota najlošiji. Ipak, ako ste rođeni pod “srećnom zvezdom”, možda vam i ne igra ulogu sam dan rođenja.

Beba i sir

U srednjovekovnoj Engleskoj trudnice su pravile velike kolutove sira, a na dan detetovog rođenja komadići su deljeni svim članovima porodice. Potom bi, na dan krštenja, dete “provukli” kroz ostatke koluta, kako bi se prizvala sreća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.