Sunce u vrtu

Zlatnožuti ili jarkonarandžasti cvetovi nevena su poreklom s Mediterana, ali danas ih ima u mnogim krajevima sveta. Zahvaljujući svojoj lepoti i lekovitim moćima, još u 12. veku neven je bio neizostavan u većini evropskih vrtova. Čak ga je i Šekspir pominjao u svojim književnim delima.
Ako se odlučite da posadite neven, nećete se pokajati. Ova jednogodišnja biljka lako se razmnožava i gaji, pa je pogodna i za baštovane početnike. Iako je prilično otporan na hladnoću, neven se seje u proleće, kada prođe opasnost od mraza. Podjednako dobro uspeva na svim vrstama zemljišta, pod uslovom da ima dobru drenažu. Najviše voli sunčana ili delimično senovita mesta.
Evropski neven pripada porodici astri i ima dvadesetak podvrsta. Ova zeljasta biljka je razgranata, visoka od 30 do 50 cm. Cvetovi prečnika od dva do pet centimetara rastu na snažnim stabljikama i mogu imati jednostavne ili duple latice. Rezani cvetovi nevena zahvalni su za cvetne aranžmane koji će vam tokom većeg dela godine ulepšavati dom, pošto dugo ostaju sveži. Iako voli sunce, neven teško podnosi velike vrućine. Tada mu se latice suše, a cvetovi zatvaraju. U vrelim danima biljku treba poseći ili joj obezbediti popodnevnu hladovinu. U jesen, kad vrućine uminu, neven će se oporaviti i ponovo procvetati.
Ime je dobio zbog svog svojstva da nikad ne vene: cveta od proleća do jeseni, a u primorju cele godine. Slično je i poreklo latinskog imena nevena – Calendula: Rimljani su verovali da cveta svakog meseca u godini, odnosno, jednom mesečno – latinska reč calendae označava prvi dan u mesecu. Iako je jednogodišnja biljka, neven se sam pobrinuo za svoju dugovečnost, pošto se njegovi cvetovi, kad procvetaju, sami rasejavaju. Međutim, ako želite da neven duže cveta, redovno otkidajte precvetale cvetne glave.
Cvetovi nevena, zahvaljujući aromatičnom mirisu, imaju moć da rasteraju insekte i biljne štetočine. Zbog toga se često mogu pronaći i u povrtnjacima. Pored toga, latice nevena su i jestive, tako da se često dodaju salatama i čorbama kako bi im dale specifičan ukus i boju. Ako u bašti imate neven, imate i ličnog meteorologa. Ova biljka može da predskaže vreme – ako se cvetovi ne otvore posle sedam ujutru, tog dana će pasti kiša.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.