U trendu

Supermasivna crna rupa nam je bliža nego što se mislilo

Kao da 2020. godina nije bila dovoljno neobična, astronomi su saznali da je Zemlja bliža supermasivnoj crnoj rupi u centru galaksije Mlečni put nego što se ranije mislilo.

Supermasivna crna rupa Strelac A* je za 2000 svetlosnih godina bliža našoj planeti. Povrh toga, naš Sunčev sistem takođe je sedam kilometara u sekundi brži nego što su naučnici izračunali ranije.

Ova nova otkrića dobijena su zahvaljujući novoj i poboljšanoj mapi Mlečnog puta, objavljenoj ove nedelje, zasnovanoj na zapažanjima prikupljenim iz japanskog astronomskog projekta koji je u toku poslednjih 15 godina.

Jedna svetlosna godina iznosi 9,5 biliona kilometara, pa iako u početku možda deluje da je crna rupa vrlo blizu, naučnici su naglasili da nema razloga za uzbunu zbog novih proračuna.

Umesto da režira predstojeću propast, novo modeliranje omogućava naučnicima da preciznije odrede poziciju Zemlje u galaksiji.

Naš sveže zacrtani Mlečni put rezultat je posmatranja teleskopa iz Japana, preko radio-astronomskog projekta VERA. Projekat koristi tehniku „interferometrije“ za kombinovanje podataka teleskopa širom Japana, stvarajući izuzetno oštru rezoluciju od 10 mikrolučnih sekundi – drugim rečima, dovoljno jasnu da na površini Meseca uoči novčić.

Astronomi iz Japana su rekli da je ovaj galaktički centar udaljen 25.800 svetlosnih godina od Zemlje – oko 2.000 svetlosnih godina bliže od zvanične udaljenosti koja je određena 1985. godine.

I kako 2020. godina nastavlja da se kreće vratolomnom brzinom, nova mapa je takođe navela astronome da otkriju da Zemlja zapravo kruži oko centra Mlečnog puta brzinom 227 km/s, a ne brzinom od 220 km/s.

Istraživači iz VERA sada pokušavaju da naprave detaljnije mape područja blizu centralne supermasivne crne rupe, koristeći podatke teleskopa iz Japana, Južne Koreje i Kine.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)