U trendu

Suprotnosti se ipak privlače

Zašto neki brakovi traju, a neki ne, pitamo se i mi i psiholozi. U početku, mnoge ljubavne priče liče jedna na drugu i obojene su strašću. Međutim, malo-pomalo zavlada monotonija i prvobitni ljubavni požar se postepeno ugasi. Tako neke ljubavi nepovratno nestanu.

Ljudi imaju različite karaktere. Smatra se da se suprotnosti privlače, ali ne uvek. Ponekad su suprotnosti razlog neslaganja, razočaranja i raskida. Prava je retkost da se sretnu dve srodne duše. Ništa ne čuva bračnu zajednicu kao tolerancija i uzajamno razumevanje i poštovanje.

Zašto je to nekim parovima nedostižno? Psiholozi uglavnom insistiraju na nekoliko tipova parova. Smatraju da je gotovo najčešća kombinacija ona kada je on staložen, a ona eksplozivna i obrnuto. Te dve krajnosti su u stvari u savršenoj međusobnoj ravnoteži, jer jedno drugo u potpunosti dopunjavaju. Zajednički život prija, jer jedno u drugom pronalaze ono što im nedostaje. Primer ovakvog para je dobro poznat svima. On je uspešan, a ona pravi anđeo. Ovakve veze mogu dugo trajati.

Ipak, jednog dana, kada deca odrastu, može se dogoditi da se ona distancira od porodice, nađe posao ili neku drugu aktivnost koja će je udaljiti od dugogodišnje utvrđene šeme. Tako će doći do neravnoteže i ukoliko se to dvoje ne prilagode promeni, razići će se. Psiholozi u ovakvim situacijama savetuju dijalog, to jest da se kroz razgovor iznese sve što smeta i što je problem. Ovakvi parovi trebalo bi da budu što elastičniji u odnosima i da ponekad svesno zamene uloge.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.