U trendu

Svaki početak je težak

Uzgoj štenadi može pričiniti veliko zadovoljstvo, ali se može desiti i da doživite neuspeh. Pokušaćemo da vam pomognemo da što lakše prebrodite kritični period u životu svojih ljubimaca.
Tokom prvih nekoliko dana majka provodi najviše vremena sa mladuncima. Iako ih ona naprekidno greje i doji, trebalo bi povremeno proveriti da li su štenad sita i da li im je dovoljno toplo. Ako majka izlazi iz kutije u kojoj je smeštena sa mladuncima, treba obezbediti dodatni izvor toplote. U prva četiri dana po rođenju temperatura u kutiji trebalo bi da bude između 29 i 32 stepena Celzijusa, a zatim se postepeno snižava na 27, pa na 22 stepena krajem četvrte nedelje. Ako je leglo veliko, temperatura može biti i nešto niža, jer se psi međusobno greju.
Kada kuja oseti da su mladunci u opasnosti ili da je oko njih previše svetlosti, može da postane nervozna. Zato treba zamračiti kutiju tako što ćete je prekriti platnom. Majke su posebno nervozne ako im je to prvi porod. Tada pokušavaju da sakriju mlade, čak i od vlasnika. Premeštanje sa jednog na drugo mesto može ugroziti štenad – mogu dospeti na hladnoću ili promaju. Takve majke mogu čak i da ubiju mlade, misleći da će ih na taj način zaštititi. Nervozne pse bi zato trebalo držati na bezbednom, skrovitom i zatvorenom mestu.
Tokom prve dve nedelje života psi provode 90 odsto vremena jedući i spavajući. Ako tokom dojenja ili posle njega skiče i plaču, verovatno su bolesni ili majčino mleko nije dobro. Štenad su podložna infekcijama i mogu uginuti za 24 časa. Kada kuja nema dovoljno mleka, što se obično dešava u leglima sa više od pet mladunaca, preporučuje se da se štenci dohranjuju tri puta dnevno. Zamena za majčino mleko može se kupiti u specijalizovanim radnjama i treba je samo podgrejati do 37 stepeni, a ako je nema, može da posluži i kozje mleko. Ukoliko je kujino mleko zaraženo, celo leglo može da ugine u roku od 24 do 48 časova. Da se to ne bi dogodilo, mora im se obezbediti hrana koja će predstavljati potpunu zamenu. Ako su štenad mlađa od dve nedelje, treba ih hraniti na svaka tri do četiri sata, a ako imaju dve do četiri nedelje, dovoljno im je da jedu na šest do osam sati.
Psi se rađaju sa zatvorenim očima, koje će se otvoriti posle sedam do 14 dana. Ako ispod očnih kapaka primetite otok, treba ih pažljivo otvoriti. Otvaranje će biti lakše ako se poslužite komadićima vate navlaženim toplom vodom. Ukoliko je otok posledica infekcije, gnoj će izaći kada otvorite kapke. Infekciju treba lečiti samo prema uputstvu veterinara. Njegovu pomoć moraćete da potražite i ako štenad ne progledaju posle 14 dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.