Sve dugine boje

Proleće se bori da pobedi zimu, sunce se smenjuje sa kišom, a vedro nebo sa oblacima. Munje i gromovi su uobičajena pojava. Usred nepogode na nebu pojave se dugine boje.
Prelepe dugine boje svetlucaju na suncu. Da li ste se ikada pitali postoji li neko drugo tumačenje u vezi sa dugom pored onog naučnog i da li te boje predstavljaju nešto? Odgovor je potvrdan. Naime, tri boje su se izdvojile od ostalih i imaju jasno značenje. Bela boja označava bezazlenost i mladost, crna žalost, a crvena radost. Kasnije su značenje dobile i neke druge boje.
Žuta ima pozitivnu magijsku ulogu, pošto je to boja sunca, zlata i zrelog žita s jedne strane, a sa druge strane negativnu – zbog boje koju imaju teški bolesnici. Iz tog dvojstva proizilaze i različita verovanja. Zato, ako neko prvo vidi žutog leptira, to će mu biti znak slabog zdravlja u toj godini. Žuta boja duge znači naprednu letinu te godine. Plava, to jest modra, simbolizuje beskraj, svakako zbog beskrajnog plavog neba. Dugina plava boja označava da će te godine šljive dobro roditi.
Zelena boja je znak napretka, bujnosti, svečanosti i veselja. Česta je u verskim obredima, na svadbama i drugim ceremonijama. Ako bi u duginim bojama preovladavala zelena boja, to bi značilo da će te godine najbolje roditi trava i da će pašnjaci i livade biti prepuni bujne trave. Zelenoj duginoj boji najviše su se radovali stočari, što je i logično. Uopšte, prema zastupljenosti duginih boja proricalo se i kakva će biti godina za pojedine useve, voćke i bilje.
Kod mnogih naroda, pa tako i kod nas, poznato je verovanje da se prolaskom ispod duge može promeniti pol. Takođe je poznato: ako prođete ispod duginog svoda, pratiće vas sreća. Danas, kada je nauka mnogo napredovala i kada smo saznali kako i zbog čega nastaje duga, dovoljno je da uživamo u lepoti njenih boja. Kada sledećeg puta vidite dugu, pogledajte koja boja na njoj preovlađuje. Možda ćete na taj način pogoditi koliko će vam biti uspešna ova godina. Ako to ne uspete, prođite ispod duge – čisto za sreću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.