U trendu

Sve je relativno

Kada je fizičar Albert Ajnštajn dobio Nobelovu nagradu, stekao je i veliku svetsku slavu. Svi koji su očekivali da će videti jednog ozbiljnog naučnika bili su začuđeni njegovom pojavom. Kako i ne bi? Kada nije radio, Ajnštajn se zabavljao poput deteta: šetao je sa kornetom sladoleda u ruci, vozio bicikl, plazio se fotografu i tako dalje. Uz to, on je svojim modnim stilom uveseljavao radoznale posmatrače: nosio je džemper, sandale i pantalone, koje je, umesto kaišem, vezivao kravatom.

Rođen je 1879. godine u Ulmu, u južnoj Nemačkoj, a već naredne godine njegova porodica preselila se u predgrađe Minhena. Kao mali, Albert nije nimalo ličio na čudo od deteta. Njegovi roditelji su se čak plašili da zaostaje u razvoju, jer je veoma kasno progovorio. Bio je toliko ćutljiv i miran dečak da mu je dadilja dala nadimak Dosada. Kada je sa pet godina Albert prvi put video kompas, bio je to nezaboravan trenutak za njega. Okretao je tajanstvenu kutiju u ruci i čudio se zašto se čelična igla ne pomera, već uvek pokazuje isti smer. Tada je prvi put razmišljao kao naučnik i pitao se da li ima neke sile u praznom prostoru.

Nije bio oduševljen školom, jer je u njoj osećao vojničku disciplinu, a učitelji su mu izgledali kao narednici. Matematiku je zavoleo kada mu je stric predstavio rešavanje zadataka kao zabavu. Druga velika ljubav Alberta Ajnštajna bila je muzika. Kasnije je otkrio da su matematika i muzika u nekoj tajnoj vezi.

Kada je odrastao, Ajnštajn je sreo treću ljubav svog života – lepu i pametnu devojku Milevu Marić, i oženio se njome. Iako ga je pratila velika slava, nikada se nije uobrazio. Naprotiv, bio je spreman svima da pomogne. Desetogodišnjoj devojčici iz komšiluka pomagao je da rešava zadatke iz matematike, a zatim je govorio kako je više naučio on od nje. Svoju čuvenu teoriju objasnio je tako da je ceo svet razume: kada čovek sedi jedan sat sa lepom devojkom, to mu se čini kao minut, ali neka sedi jedan minut na vrućoj peći i učiniće mu se duže od jednog sata. To je relativnost!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.