Sve je u adresi

Zašto su fudbaleri borbeniji na domaćem terenu? Na to pitanje pokušali su da odgovore naučnici. Kao što je svima poznato, fudbal i kopačke oduvek dižu adrenalin muškoj populaciji.

Britanski istraživači otkrili su da se nivo testosterona kod fudbalera menja u zavisnosti od toga da li igraju na svom terenu ili u gostima. Redovnom analizom krvi fudbalera u toku nacionalnog engleskog prvenstva, kako kad se igra kod kuće, tako i prilikom utakmica u gostima, zaključeno je da nivo testosterona zavisi od adrese na kojoj se igra.

Naime, nivo ovog hormona je za čak 50 procenata viši kada se utakmica odvija na sopstvenom terenu. Interesantno je i da je najviši nivo testosterona zabeležen kod golmana. Stručnjaci koji su organizovali ovo istraživanje, a među kojima je bilo i psihologa i psihijatara, ovaj podatak tumače činjenicom da je čovek jednim svojim delom još uvek životinja koja iskonskim nagonom na sve načine želi da sačuva svoju teritoriju, pa u utakmicama koje se igraju kod kuće igrači daju sve od sebe. A golman, kao poslednji bedem u odbrani, to oseća i doživljava mnogo intenzivnije od ostalih igrača.

Podstaknuti ovim istraživanjima i njegovim rezultatima, psiholozi savetuju da se prilikom važnog službenog putovanja van mesta stanovanja, a od koga imate velika očekivanja, ponašate kao kod kuće. U drugom gradu, u hotelu u kome odsedate, pokušajte da se ponašate kao da ste kod kuće i radite sve što čini vašu svakodnevicu, od ustajanja iz kreveta, hiijenskih navika do odlaganja odeće i odlaska na ručak. Sve to treba da liči na ono što radite i kada ste na svom terenu. Psiholozi tvrde da je to najbolji način da postignete što bolje i željenije rezultate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.