U trendu

Sve spremno za sabor u Guči

Predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović izjavio je danas da je u Guči sve spremno za 56. Dragačevski sabor trubača, koji počinje večeras i trajaće do 14. avgusta.

Na ovogodišenjem Saboru trubača najavljeno je nekoliko novih programa, kao što su koncerti folk i rok muzičara koji će biti održani dan pre i dan posle zvaničnog takmičarskog programa.

Na večerašenjm koncertu na Stadionu u Guči nastupaju Svetlana Ceca Ražnatović i grupa Riblja Čorba, dok će na kraju Sabora, u nedelju 14. avgusta, nastupiti Severina i Miroslav Ilić.

Ove godine na Dragačevskom saboru prvi prvi put biće održano takmičenje majstora trube.

„U petak, prvi put, što će ubuduće biti reprezentativno takmičenje, biće održano nadmetanje majstora trube. Za to takmičenje prijavilo se 11 orkestara koji će se boriti za titulu Šampiona Guče, novčanu nagradu od milion dinara i statuu Desimira Perišića. Pobednik ovog takmičenja predstavljaće Guču u narednih godinu dana u svetu i kod nas“, rekao je Jolović novinarima.

Desimir Perišić (1919 – 1983), rodjen je u selu Goračići kod Guče gde je proživeo ceo život zemljoradnika i na čijem seoskom groblju je i sahranjen. Pobednik je prvog Dragačevskog sabora, na kome je učestvovao još 17 puta.

Posthumno je proglašen 1991. godine za majstora trube Dragačevskg sabora, pre šest godina u okviru 50. Sabora postavljen je njegov spomenik u centru Guče, a njegovo ime nosi i memorijalna nagrada na Saboru.

I ove godine na Saboru trubača biće održana tradicionalna takmičenja mladih trubačkih orkestara, finalno takmičenje u kome se nadmeću pobednički orkestri sa predtakmičenja koja su ranije održana u Boljevcu, Kovačici, Surdulici, Kotraži i na Zlatiboru, koncerti pobednika prethodnog, kao i koncert pobednika ovogodišnjeg Sabora.

Pored takmičenja trubačkih orkestara i okviru Dragačevskog sabora biće priredjeno više izložbi narodnih rukotvorina, takmičenja u narodnom višeboju, zdravičara, improvizovana stara dragačevska svadba, izbor najelpše narodne nošnje i koncerti nekoliko kulturno-umetničkih društava.

Pored zvaničnog programa, Dragačevski sabor je i veliki vašar na kome se prodaju suveniri, sa šatrama u kojim se pije i jede svadbarski kupus i pečenje.

Domaćin ovogodišnjeg Sabora trubača je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik koji će sutra otvoriti Sabor kod Spomenika trubaču u centru Guče u 11 sati, podizanjem saborske zastave, uz himnu Sabora „Sa ovčara i
kablara“.

Guča, varošica udaljena 22 kilometra od Čačka sa ukupno 2.500 stanovnika i 250 privatnih kuća, tokom godine živi mirnim životom, a za vreme Sabora primi i po nekoliko stotina hiljada gostiju.

Organizatori tvrde da je prošle godine Guču za vreme nekoliko dana Sabora posetilo oko pola miliona gostiju, a ove godine očekuju da će ih biti više.

Za vreme Sabora, jedini hotel u Guči koji može da primi samo 120 gostiju, rezervisan je godinu dana unapred.

Ostali posetioci mogu koristiti privatan smeštaj čije cene se kreću od oko 27 evra po osobi u centru Guče do 23 evra na periferiji. I jedni i drugi imaju sobe bez kupatila koje je zajedničko za sve goste u toj kući gde su smešteni.

Pored privatnog smeštaja, postoji i nekoliko kampova za mlade čije su cene od 14 do 21 evra po osobi.

Dragačevski sabor trubača osnovan je 1961. godine, a jedan od osnivača koji je i osmislio Sabor kao takmičenje seoskih trubača Srbije bio je književnik Branko V. Radičević.

Pokrovitelj Dragačevskog sabora trubača je Vlada Srbije, a organizator Opština Lučani kojoj pripada varošica Guča.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.