U trendu

Sve za goste

Običaji prihvatanja i odbijanja hrane i pića variraju od kulture do kulture, kao što i sami znamo. A da li ste znali koja je „najgostoljubivija“ kultura kad je reč o nuđenju svega i svačega? Islamska!

Zaista, ako ste na proputovanju kroz bilo koju zemlju islamske civilizacije, imajte u vidu da ćete se veoma teško odbraniti od ponuda za jelo, piće ili noćenje u kući domaćina. A možda ne bi ni trebalo, ma koliko da vam se neki put činilo da je uživanje u lepinji iz tacne s patosa malo čudan običaj, i ma koliko čaja od nane da ste pre toga popili u Maroku, ili čaja od jabuke u Turskoj. Jednostavno, domaćin se može uvrediti.

Na sličan način se u slovenskim pravoslavnim zemljama postupa sa žestokim pićem. Tako, na primer, kod Rusa, Ukrajinaca, Bugara, ili pak Srba u Bosni moraćete da se pripremite na beskonačne zdravice čašicama votke, konjaka ili rakije, kao i na mezetluke koji stalno pristižu na tacni. Kada je tome kraj? Pa kraja praktično da i nema, vi morate da ga odredite u skladu sa svojim kapacitetima, ali da pri tom ne uvredite domaćina. U Makedoniji i južnoj Srbiji, na primer, onaj ko posle nekoliko dana boravka u gostima nije dobio koji kilogram – nije ni bio u gostima! Tamo se, naime, gost toliko preobilno nudi hranom da je to za mnoge od njih naprosto neizdrživo.

Dakle, samo pametno s lokalnim običajima. Međutim, i oprezno – jer možete nekoga da naljutite, ili vam, prosto, može biti loše! Zato umesto one rečenice: „Uzmi sve šta ti život pruža“, nađite neku optimalnu sredinu. Tek toliko da budete zadovoljni i vi i vaši domaćini!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar