U trendu

Svečana večera

Planiranje svečane večere kada vam dolaze gosti nije suviše komplikovano. Ipak, što se bolje pripremite, to će vam biti lakše. Ključ uspeha je da uradite što više posla unapred, tako da zajedno sa svojim gostima možete da uživate u večeri i zabavi.
Za pripremu savršene večere biće vam potrebno sledeće: kuvar s omiljenim prazničnim receptima, svećnjak sa svećama, ukrasi i dekoracije za sto, ukrasne salvete, fin set tanjira, čaše i escajg.
Prvi korak je da odlučite koliko ćete gostiju imati na večeri. To bi bilo dobro da odlučite dve nedelje pre zakazane zabave. Potom procenite koliko slobodnog mesta imate u stanu za smeštaj gostiju, i to kako za stolom tako i van njega. Sastavite meni; takođe, ako je moguće, dve nedelje pred zabavu. Isplanirajte za svaku osobu šta će da pojede. Možda nekome ne prija određena vrsta hrane. Potom organizujte meni na liste šta je sve potrebno da uradite, uključujući i sve pripreme koje uz to idu. Napravite što više mesta u frižideru. Budite nemilosrdni u svojim odlukama koje se tiču bacanja pojednih namirnica. Što više slobodnog mesta u frižideru – tim bolje. Nabavite sve šta vam je potrebno iz prodavnice. Salate ili neko voće ćete ipak morati da ostavite za kupovinu poslednjeg dana.
Ukoliko pečete kolače za zabavu, možete ih pripremiti ranije i zamrznuti. Ako služite dekorisanu tortu, patišpanj možete da napravite ranije. Zamrznute kolače je lakše dekorisati. Postavite sto i pospremite stan. Ako je potrebno nešto da dokupite ili pozajmite, učinite i to.
Ako imate puno gostiju, možda je posluženje sa švedskog stola bolja opcija. Postavite sto blizu kuhinje i iskoristite ga za služenje hrane. Pri tom razdelite hranu na male porcije. Oljuštite i iseckajte sve povrće malo ranije. Šargarepa i krompir mogu da se stave u zamrznutu vodu u frižideru. Crni luk, celer i drugo povrće mora biti suvo i dobro upakovano. Dan pre slavlja napravite što više jela možete. Spremite i ohladite deserte, pripremite salate i soseve. Pripremite pečenje ili ćurku za rernu i stavite da se peče. Isplanirajte dolazak svojih prijatelja i ostavite dovoljno vremena da pripremite večeru, ali i sebe.
Takođe, dobro je pripremiti i hranu kojoj nije potrebno kuvanje, kao što su salata, sir, krekeri ili sveže voće. Nemojte brinuti da će biti suviše malo hrane. Većina ljudi ima veće oči nego stomak. Nemojte da brinete ni da li ima suviše puno hrane. I ostaci će dobro doći. Kada ste sve pripremili i kad gosti stignu, ne zaboravite da se opustite i uživate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar