U trendu

Švedska uvodi 6-satno radno vreme

Švedska, u ime veće produktivnosti i zadovoljstva radno- aktivnog stanovništva, okreće se šestosatnom radnom danu.

Veliki broj Šveđana poprilično je uzbuđen zbog novog radnog režima koji će zasigurno doprineti energiji i dobrom raspoloženju.

Nakon što su brojne i uspešne kompanije u Švedskoj pre nešto više od deset godina krenule sa 6-satnim radnim vremenom, mnoge firme sada planiraju da im se pridruže.

„Osmosatno radno vreme uopšte nije produktivno kako mnogi misle“ – izjavio je Linus Feld, jedan od vodećih ljudi uspešne programerske švedske kompanije Filimundus.

„Ostati skoncentrisan osam sati u danu je gotovo nemoguća misija pa kako bi se sa tim lakše nosili, zaposleni kombinuju pauze i odmore“ – dodao je Feld i objasnio kako je ljudima zato teško balansirati između poslovnog i privatnog života koji uvek pati.

Zaposleni, ali i poslodavci znatno profitiraju kraćim radnim vremenom jer motivacija koja iza toga stoji ima veliki uticaj na produktivnost.

– Lakše je nositi se sa stresom i količinom zadataka kada znate da vas nakon toga čeka više slobodnog vremena za oporavak i punjenje baterija – izjavio je Feld, a brojni pozitivni primeri dokazali su isto.

Radno vreme od 6 sati je u svojoj eksperimentalnoj fazi, a konkretniji rezultati i predlozi za poboljšanje ovakvog režima očekuju se krajem 2016. godine, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.