Svemirski lift

Odsad ćemo moći da idemo u svemir liftom! Iako ovu vest verovatno prvi put čujete, ideja nije nova. Poznati pisac naučnofantastičnih romana Artur Klark iskoristio ju je više puta. Klark ju je prvi put pomenuo u delu „Rajski vodoskoci“ još 1978. godine, ali sada o njoj ozbiljno razmišljaju i naučnici.

U američkom gradu Santa Fe nedavno je održan simpozijum o svemirskom liftu. On bi se oslanjao na kabl dugačak nekoliko hiljada kilometara da bi mogao da stigne do stacionarne orbitalne stanice. Ostvarivanje ovog projekta postalo je realno tek nakon što su se u laboratorijama pojavila tanka vlakna izuzetne tvrdoće. Neka su tvrđa od dijamanta, a uglavnom se i zasnivaju na ugljeniku.

Čini se megalomanski, ali neki naučnici ipak veruju da je moguće rastegnuti jedno čvrsto vlakno između Zemlje i svemira dugo oko sto hiljada kilometara kako bi se po njemu mogao penjati lift sa korisnim teretom. Dakle, put u svemir bez raketa izgleda moguć. David Smiterman iz Svemirskog centra Maršal veruje da bi se takva konstrukcija mogla koristiti već krajem ovoga veka – za prevoz osoba, tereta, goriva i struje sa Zemlje u svemir. Uz to posebno vlakno kao pogon bi služila elektromagnetna sila. Dosadašnji pokušaji rastezanja kilometarskog vlakna u svemiru, međutim, nisu bili previše uspešni. Postoji i problem njegove težine, jer, koliko god da je tanko, sto hiljada kilometara dugačko vlakno mora da bude i poprilično teško, hteli to ili ne.

Da li ćemo ipak za koju godinu moći da idemo liftom čak i do svemira? Ostaje nam jedino da sačekamo i da se sami uverimo. Nešto što je nekada bilo samo plod nečije bujne mašte može oživeti u stvranosti. Ostaje nam još da odaberemo na kom spratu želimo da siđemo i da pretpostavimo da se ovaj svemirski lift neće često zaglavljivati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.